Български производители на ябълки са принудени да изкореняват насаждения и

...
Български производители на ябълки са принудени да изкореняват насаждения и
Коментари Харесай

Производители: След 10 години няма да има българска ябълка заради вноса от чужбина

Български производители на ябълки са принудени да изкореняват насаждения и да се ориентират към развъждането на други култури. Причината за това е импорт от Полша на извънредно занижени цени от към 35 ст. за кг, заяви Българска национална телевизия. За това сигнализират притежатели на овощни градини от района на Пловдив. Така в обичайния сезон вместо с български, пазарът ни е залят с полски ябълки.

Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци
 
След съветското ембарго за импорт от европейските страни българският пазар е залят от ябълки и домати от Полша. Преди рестрикциите от Москва подобен импорт не е имало. Сега обаче за огромните вериги полски ябълки по 35 ст. са добре пристигнали, нищо че са престояли най-малко десетина месеца в хладилни пространства.

“Ако нещата в България не престават по този метод, след 10 години българска ябълка няма да има “, разяснява Красимир Кумчев, производител. Според родните производители, сътрудниците им от Полша могат да си разрешат да зареждат на оскъдни цени, тъй като получават дотации от 1,20 ст. за кг ябълки.
 
Европа яде най-вече ябълки от Полша, домати от Италия и краставици от Испания

“Българският производител на ябълки получава към 100 лв. на декар дотация, което като се раздели на един рандеман от три тона, значи три стотинки на кг. Полският фермер за една година получава толкоз, колкото българският за 40 години “, уточни Кумчев.

Заради обстановката той, който е един от огромните производители у нас, е спрял да влага в нови ябълкови насаждения. Наскоро се е опитал да контракти експорт за Румъния. “Казаха изрично: националната ни политика е такава, че до момента в който не се продаде румънската ябълка, импорт в Румъния на друга ябълка не се прави. Ето това желаеме от българското държавно управление “, сподели той.
 
60% от производителите на плодове и зеленчуци работят в сивия бранш
 
От сектора са безапелационни, че в случай че не се обезпечи идентична конкуретна среда в Европа, българското произвеждане е обречено.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР