„Български пощи“ навлизат на пазара на платежни услуги и финансово

...
„Български пощи“ навлизат на пазара на платежни услуги и финансово
Коментари Харесай

„Български пощи“ навлизат на пазара на платежни услуги

„ Български пощи “ навлизат на пазара на платежни услуги и финансово ходатайство, като за тази цел държавното сдружение ще получи спомагателни средства от съвсем 30 млн. лева през актуалната година. Това излиза наяве от проектобюджета за 2022 година Стъпката е част от концепцията за тяхната рационализация и промяна.

С спомагателните средства общият бюджет на „ Български пощи “ за 2022 година става съвсем 89.8 млн. лева Миналогодишният възлизаше на малко над 59.9 млн. лева 29.7 млн. лева, което е съвсем цялата сума от спомагателните 29.9 млн. лева, ще отидат за осъществяването на универсална пощенска услуга. Другите 0.1 млн. лева са планувани за разпространяване на периодически печатни издания (вестници и списания).

Засега остава неразбираемо какви тъкмо ще са въпросните платежни услуги в границите на универсалната пощенска такава. За проектите на държавното управление може да се съди единствено от щрихираната все още политика в региона на пощенския бранш и от обществените изявления на вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова, под чието управление мина държавната компания. Тя даде обещание цялостна рационализация и цифровизация, от една страна, и от друга – превръщането на пощите в медиатор сред хората в дребните обитаеми места и държавната администрация.

От претекстовете в препоръчаната рамка за нов бюджет на страната излиза наяве още, че приоритет на държавното управление през двете години до 2024 година ще е да осъвремени „ Български пощи “ и да ги трансформира в резистентен и конкурентен състезател на полето на към този момент либерализирания пазар. Днес на него оперират разнообразни частни играчи – в това число основаната от сегашния транспортен министър Николай Събев „ Еконт “. През годините те изтласкаха „ Български пощи “ в периферията на потребителското търсене, последователно изгубило аналоговите си привички. Затова и не е изненада, че в проектите на държавното управление попада концепцията държавното сдружение да развие услугите по доставка на артикули, закупени онлайн.

Всичко това няма по какъв начин да се случи без технологии. В проекторамката на Бюджет 2022 е заложено предпочитаното разгръщане на потреблението на цифровите принадлежности за сметка на обичайните пощенски услуги. Припомняме, че „ Български пощи “ към този момент направи някои стъпки в тази посока – първо посредством партньорствата с електронните търговци eMag и OLX, а предходната година и с желанието си да стартира да поддържа връзка с клиентите си по по-модерен метод.

През май 2021 година „ Български пощи “ разгласи социална поръчка за към половин милион лв., против които изиска да ѝ се даде система за изпращане на SMS и Viber известия. Желаещи да дават такава бяха „ А1 България “ и „ Инфосистемс Интернешънъл “, която в последна сметка завоюва контракта с пощите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР