Български офицер от резерва е предавал класифицирана информация на руски

...
Български офицер от резерва е предавал класифицирана информация на руски
Коментари Харесай

Кой е обвиненият в шпионаж в полза на Москва генерал и какви са тезите му за сблъка Русия-НАТО

Български офицер от запаса е предавал класифицирана информация на съветски консултант в съветското посолство. Новината съобиха от прокуратурата през днешния ден, а за случая е известено и Министерство на външните работи.

Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.105 от Наказателен кодекс, при което български жител се е сложил в услуга на непозната страна за нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна загадка. Според държавното обвиняване координацията и предаването на данните е ставало посредством съветски жител с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София.

По-късно в медиите изтече името на бригаден военачалник (ОР) Валентин Цанков, а преди минути информацията беше публично доказана от спецпрокуратурата, въпреки в съобщинието оттова да не се загатват имена, а самоу че е повдигнато обвиняване за шпионаж.

Кой е ген. Валентин Цанков?

Роден на 25 август 1956 година, в град Пловдив. Завършил е военно учебно заведение, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е шеф на дирекция в МО, аташе по защитата в Лондон и Вашингтон, консултант в НАТО и консултант на министъра на защитата. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски. Експерт по национална сигурност в Центъра за проучване на защитата и сигурността, полиглот. Във възитката си акцентира, че е безпартиен.

По мотив учението на НАТО в Черно море " Морски бриз " през лятото на предходната година се свързахме с ген. Валентин Цветков. Богатата му професионална визитка ни насочи към него за коментар на нарасналото военното напрежението с Русия наоколо до българските териториални води. Интервюто, озаглавено , провокира необятен отзив бе представено в редица интернационалните издания, в това число и във към този момент недостъпната за България и Европейски Съюз медия " Lenta.ru ". Големият читателски интерес и внезапната ескалация на север от Черно море ни накара да го потърсим повторно - доскоро повече от месец. Тогава той показа разбора си в изявление, озаглавено .

Ето какви тези разпростра в пред Dir.bg ген. Валентин Цанков:

За вероятния ексцентричен метод от страна на НАТО

За разлика от другите нови страни-членки, при които първо беше приемането им в НАТО, а след това разполагането на сили на НАТО на техни територии в някои от тях (Балтийските страни, Полша), в Украйна евентуално ще се подходи ексцентрично. Т.е. първо ще бъдат ситуирани сили и оръжия, в това число ракетни системи със междинен и дребен радиус, а след това Украйна ще бъде призната за член на НАТО. Разполагане на съветски сили и средства в обособени страни на Централна Америка се разяснява, към този момент, единствено от Запада. Руската страна се въздържа от конкретика до дефинитивно привършване на договарянията. Едно е ясно. Светът няма да стане по-сигурен, в случай че се върви по този път. Исторически свидетелства - колкото желаете.

За предстоящите събития в Киев

Резултатът от " Студената война " бе победа на НАТО, без да е водена " гореща " война. И, популярност Богу. Една гореща война, при съществуването на оръжия за всеобщо поразяване, в това число нуклеарно, би била краят на човечеството. Това е ясно на всички мислещи хора. Само фрапантна смяна в управлението на Украйна би трансформирала обстановката. Впрочем, такава смяна беше осъществена през 2014 година разследване на Майдана, единствено че в противоположна посока.

За Крим

Украйна смята Крим за своя територия, само че Русия го има де факто, а след референдума за присъединението му и де юре, според личните си закони. Не очаквайте този въпрос да бъде позволен. Русия има изрично мнение, че Крим е съветски и ще бъде постоянно съветски, без значение от тежките наказания, който й бяха наложени от Запада.

За ходовете на Запада

Правилно казахте " проява на непризнаването на анексията ". Това е политическо решение на страните-членки на НАТО и приложението му се показва точно в непрекъснато (но и усилено) наличие на кораби от нечерноморски страни, най-много от Съединени американски щати. Като включим и ученията (бел.ред. - учението на НАТО " Морски бриз " през лятото на 2020 г.), разбираме, че задачата е да се държи Русия под напън. Русия, от своя страна, се смята за застрашена и усилва военния капацитет в региона, в това число и в Крим. И резултатът е налице - изостряне на връзките, ескалация на напрежението и непрекъсната подготвеност за натискане на спусъка.

За възможна война

Човечеството, елементарният човек, евентуално не си дава сметка какъв голям риск има за подпалването на война. В политически и военно-стратегически проект ситуацията доста припомня интервала 1939-1941, когато Германия и Съюз на съветските социалистически републики имат обща граница, т.е. директно прикосновение. Това е най-прекият път към подпалване на война.

За положението на въоръжените ни сили

Като военноморска мощ не представляваме необикновен фактор. Казвам го с цялостното схващане, че това не е в интерес на възприятието ни за национална горделивост. Но, такива са действителностите, а те са вследствие на продължителното игнориране на въпроса с главния дирек на националната ни сигурност - Въоръжените сили на Р България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР