Български историци, общественици и политици реагираха остро след като по

...
Български историци, общественици и политици реагираха остро след като по
Коментари Харесай

В РСМ смениха имената на четниците на Велко Скочивирчето, сложиха им ``ски`` на фамилиите |

Български историци, общественици и политици реагираха остро откакто по време на дипломатическа задача на България в Северна Македония бе открито, че е

Оригиналният надпис на литературен български език е бил сменен, отстранени са цели елементи от достоверния текст и са изменени и някои от имената на починалите четници.
МнВР реагира като връчи протестна нота на краткотрайно ръководещия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски.

Академик Георги Марков осъди остро подмяната на исторически артефакти:

„ Македонистите унищожават монументи, с цел да поддържат българомразството “.

Марков посочи, че Крал Александър, който е бил наш съперник по време на Първата международна война, колкото и да е бил „ българомразец “, не е унищожил български монументи. Според него премахването на паметника на Велко Скочивирчето не е инцидентен или индивидуален акт.

„ Това е систематичен акт против българската история “, смята той.

Историкът проф. Пламен Павлов предлага още български монументи в Македония да бъдат огледани за сходни „ безобразия “ . Той изясни, че в дадения случай, част от имената на четниците на Велко Скочивирчето са изменени, като е било добавено окончанието „ ски “.

„ Това е нещо непоносимо. Не единствено би трябвало да се възвърне паметникът, само че би трябвало и да се потърси отговорност от причинителите “, безапелационен е той.

По думите му подмяната на историческа памет е равностойно на подправянето на скъпи бумаги.

„ Една титовско-милицонерска скица се ползва в 2021, и то в страна, която укорява България в какво ли не “, засегнат е проф. Павлов.

Той смята, че този метод на мислене е симптом за „ параноична българофобия “, в която с неистова сила истината се заменя с лъжата.

Председателят на фондация „ Паметници на българската популярност “ проф. Младен Григоров дефинира подмяната на имената на някои от четниците като скудоумие.

„ Нямат никакво място в никакъв Европейски съюз, независмо какъв напън ни се упражнява. Нямам никакви очаквания, че в миналото ще мирясат, просто не би трябвало да се позволяват в Европейски Съюз “, изрично съобщи той.

Днес по време на уебинар за бъдещето на Европа евродепутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки съобщи, че Европейски Съюз притиска България да отстъпи от позициите си за Северна Македония. Той упорства правата и законните ползи на българите в Македония да се пазят.

„ Не да ги тормозят, да ги притискат, да ги унижават. Европейските ни другари, вместо да помолят хората в Скопие да създадат това, което би трябвало да бъде в духа на европейския план карат България да отстъпи, пробват се да унижат българската нация “, сподели Джамбазки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР