Български граждани, живеещи в автономната област Каталуния в Испания, подготвят

...
Български граждани, живеещи в автономната област Каталуния в Испания, подготвят
Коментари Харесай

1800 подписа са събрани до момента в Каталуня с искане за българско консулство в Барселона

Български жители, живеещи в самостоятелната област Каталуния в Испания, приготвят петиция с искане за разкриване на консулска работа на България в Барселона. Подписи за откриване на консулството се събират до 24 януари. По данни на Министерство на външните работи, в Каталуня живеят публично 11 300 българи.

Миналата седмица вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че ведомството е в развой на търсене на подобаваща кандидатура за почетен консул в Барселона. Една нова кандидатура може след разискване и координиране с способените институции да получи и отчасти консулски функционалности, сподели тя.

Иванка Иванова е основател и координатор на самодейността за откриване на консулство в Барселона. В предаването „ Хоризонт до обед “ тя акцентира, че имат поддръжката на всички българи в Испания, както и от други страни. Петицията е отправена към българските институции. Те нямат искания към досегашните почетни консули и изясни:

„ Понеже почетният консул е доста зает и той не живее на територията, с цел да бъде директно в услуга на българското население там, както и на българите, които отиват на екскурзия. Хората имат потребност от всички дипломатически услуги, които предлага консулската работа. Например – акт за раждане на новородено, превод и заверка на дипломи, нотариални заверки, свидетелства за съдимост, документи за брак, бракоразвод, за гибел, за поданство и така нататък “.

Иванова акцентира, че подписката върви както на територията на Каталуня, по този начин и в България. До момента събраните подписи в Каталуня са 1800. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР