Български генерал от резерва ще бъде задържан за 72 часа

...
Български генерал от резерва ще бъде задържан за 72 часа
Коментари Харесай

Задържане за 72 часа за българския генерал, заподозрян за шпионаж в полза на Русия

Български военачалник от запаса ще бъде арестуван за 72 часа по обвиняване за шпионаж в интерес на непозната страна. Това оповестиха от Прокуратурата, представени от Dariknews.bg.

След получена информация от Държавна организация „ Национална сигурност “ Специализираната прокуратура е почнала следствие за това, че от 2016 година до сегашния миг български военачалник от запаса се е сложил в услуга на непозната страна, с цел да ѝ служи като разузнавач, извършвайки нерегламентирана разследваща активност. Същият е координирал своите дейности с съветски жител, за който е открито, че е лице с дипломатически имунитет - консултант в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София, чиито дейности нарушават Виенската спогодба за дипломатически връзки и накърняват държавния суверенитет на Република България.

Събраните в хода на следствието доказателства сочат, че българският военачалник от запаса е взел участие в редица задачи зад граница, заемал е и разнообразни длъжности в Министерство на защитата. Във връзка със служебните му отговорности той е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейски Съюз, оповестяват още от прокуратурата.

В хода на воденото под управлението на Специализираната прокуратура следствие е открито, че висшият боен от запаса е събирал класифицирана информация, отнасяща се до вътрешно-политически въпроси на Република България и я е предавал на служителя в дипломатическата задача на Руската Федерация в София.

За прикритие на активността си те са провеждали тайни срещи, употребявали са портативни флаш-памети и устройства за криптиране на информацията.

В хода на следствието са осъществени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, благосъстоятелност на българския жител. В жилищата са открити и конфискувани огромен брой електронни носители на информация, бележници, преносими компютри и хартиени носители. Предстои назначение на компютърно-техническа експертиза за инспекция на наличната информация с оглед определяне нейния генезис и подредба по реда на Закона за отбрана на класифицираната информация.

Специализираната прокуратура е уведомила основния прокурор на Република България за откритите условия, свързани с нерегламентираната разследваща активност в страната от служителя в посолството на Руската Федерация в София, ползващ се с дипломатически имунитет.

Съгласно открития ред, основният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните данни за осъществяваната нерегламентирана разследваща активност в страната с оглед предприемане на съответни дейности по подготвеност.

След разбор на събраните доказателства, във връзка с българския жител е формирано разпореждане за привличането му в качеството на обвинен. Издадено е разпореждане за задържане за период до 72 часа, се споделя още в известието.

Минути по-рано от външното ни министерство оповестиха, че двама съветски жители са оповестени за личност нон грата и би трябвало да изоставен България в границите на 48 часа. Те също са разследвани за шпионаж в интерес на Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР