Български евродепутат е във вихъра на набиращ скорост международен шпионски

...
Български евродепутат е във вихъра на набиращ скорост международен шпионски
Коментари Харесай

EUobserver: Сътрудничка на български евродепутат е заподозряна като руски агент

Български евродепутат е във вихъра на набиращ скорост интернационален шпионски скандал в Европарламента.

Бивша дългогодишна асистентка на извънредно десен български евродепутат е обвинена в съмнителни връзки с съветското разузнаване - тя е работила като медиатор сред съветските спецслужби и европейски чиновници. Въпросната дама трансформира името си и кандидатства за стажове в стратегии на Европейския съюз и в медии в Брюксел, оповестява, съобщи.

Името на служителката не се загатва, макар че то е известно на брюкселското издание. В автобиографията ѝ са включени Колежът на Европа в Брюж, където се образоват доста бъдещи чиновници на Европейски Съюз. Освен това е давала уроци по йога в зелено брюкселско предградие, което доста чиновници на Европейски Съюз и техните фамилии назовават собствен дом.

" Нейният профил демонстрира, че е медиатор на съветските служби ", споделя източник от западното разузнаване.

На профила " извънредно десен " съгласно европейските стандарти дават отговор двама български евродепутати - Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки. Слабаков има 10 сътрудници, а Джамбазки - 11. На техните страници липсват биографии. 

Русия към момента има над 100 дипломати в Белгия и " към половината от тях " са шпиони, споделя източник от белгийските спецслужби. Посочват се няколко случая. 

Изданието отбелязва като подозрителен казусът с Тамара Волохова, почнала кариерата си в Брюксел като съветничка на евродепутат от националистическата партия на Марин льо Пен. За нея имало съмнение, че " оказва помощ на Русия да вербува политици от евроинституциите ".

Десетки европейски депутати са проруски настроени, отбелязва изданието. 

" 36 извънредно десни и самостоятелни евродепутати от партии като френската Rassemblement national, немската Alternative für Deutschland и белгийската Vlaams Belang гласоподаваха срещу резолюцията през юни за предоставяне на Украйна на статут на претендент за Европейски Съюз. Мнозина периферни евродепутати посещават Русия и окупираните от нея територии с измислени задачи за наблюдаване на избори, които в действителност може да работят като пътувания, на които спецслужбите вербуват шпиони ", показва още изданието.

Януш Ниеджински, един от уредниците на такива пътувания, бил задържан в Полша предходната година по обвинявания за съдействие с съветските спецслужби. Той е построил близки връзки с английски, френски и полски евроскептични депутати в Европейския парламент.

Руските сътрудници не набират източниците си в Европейски Съюз на публични срещи в " Берлемон ", централата на Европейската комисия, споделят за EUobserver белгийски източник от сигурността:

" Има доста по-добри места в Брюксел за тази работа като спортни клубове, където човек да поиграе тенис и да си вземе сауна. "

Освен на срещи на професионално равнище дипломати от Европейски Съюз, НАТО, Белгия, Русия и други се срещат по едни и същи питейни заведения, паркове и заведения за хранене.

Изданието изяснява, че няма и някакво строго профилиране на съветските сътрудници - Дмитрий Филипьонок, изпъден предходната година като сътрудник на ФСБ от представителството в НАТО, в действителност се е записал и като участник на конференции в Екологичен потенциал.

За срещите на Европейския съвет се построява специфичен " бункер на дискретност " и се сглобява звено за инспекция за подслушвателни устройства в съвета, Еврокомисията, Службата за външни връзки и сигурност и Европейския парламент. Сградите на Екологичен потенциал са затворени за дипломати от Русия. Европейската комисия не позволява съветски лобисти.

" Всеки клиент с дипломатически статут би трябвало да бъде регистриран и посрещнат на рецепцията. Не може безотговорно да влиза самичък, да се разхожда свободно, а в постройките би трябвало да бъде придружаван от евродепутат или от чиновник от личния състав му. Ако се появят без предварителна спогодба, не могат да продължат по-далеч от рецепцията ", изяснява представител на службата на Европейски Съюз за външни връзки и сигурност.

В Екологичен потенциал обаче това не е по този начин - там хората с дипломатически бадж обикновено влизат и излизат, както си изискат, показва EUobserver.

" Наясно съм, че институциите и организациите на Европейски Съюз повече от всеки път са обект на враждебно събиране на разследваща информация ", отговори починалият ръководител на Европейския парламент Давид Сасоли през юни предходната година.

" Излишно е да споделям, че в Екологичен потенциал Русия има връзки с хора, които не са руснаци, и работят за съветските служби под прикритие ", разяснява белгийски източник от бранш сигурност. " Парламентът е най-слабото звено от позиция на сигурността на евроинституциите ", споделя западен разследващ източник.

Четирима високопоставени членове на Екологичен потенциал предизвестиха шефовете на Европарламента да се отнасят по-сериозно към сигурността цяла година преди Русия да нахлуе в Украйна.

" Призоваваме ви да обмислите опцията да инвестирате в подсилване на нашите благоприятни условия в тази област, като създадете пълноценни структури за инспекция, чиято задача ще включва инспекция на неизбрания личен състав, нает в Европейския парламент ", написаха те в писмо през март 2021 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР