Български екип разработва първото по рода си устройство за превенция

...
Български екип разработва първото по рода си устройство за превенция
Коментари Харесай

Българи създават уред против кариеси

Български екип създава първото по рода си устройство за предварителна защита на кариеси и орални болести. То се назовава Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова.

Устройството ще се слага в устата на потребителя и ще прави цялостна диагностика, като го осведоми за неговото здравословно положение в действително време. Уредът може да предизвестява употребяващия го за кариеси и за по-тежки орални и онкологични болести в начален етап на развиване. Това ще разреши на притежателя му да вземе ограничения преди болестта да е станало нелечимо или да са на разположение други тежки последици.

„ Идеята ни се зароди от наблюдения и статистически данни за неналичието на персонална орална хигиена при представителите на подрастващото потомство и освен при тях. Статистиката демонстрира, че през днешния ден това е настоящ проблем във всички краища на света и огромен % от популацията на Земята има ниска персонална орална хигиена. Повсеместно е неправилното мислене, че пътят към положителното здраве на зъбите стартира от зъболекарския кабинет и доста малко хора залагат на превантивния метод “ - споделя Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и нововъведения. Неотдавна Димитър е изобретил и програмен продукт, който оказва помощ на далтонистите да виждат обикновено в границите на компютъра.

Като образец за тази отрицателна наклонност той показва, че макар актуалните средства за профилактика и орална хигиена, през днешния ден над половината население на Земята страда от заболяване като кариесите. „ Затова ни хрумна концепцията да създадем апарат, които да осведоми употребяващия го, по кое време да си мие зъбите и да му дава други потребни препоръки за неговата джука хигиена “ - споделя още Рангелов.

Първият стадий от плана – самата направа на уреда - е приключил. Устройството ще се предлага в четири разновидността. Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се инсталира на зъба на пациента. Вторият вид ще е под формата на брекети, а третият – под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби. За всички, които не понясат да имат нещо в устата, е очакван четвъртият вид. Той съставлява шина, която прилича протекторите за зъби на боксьорите. Тя ще се слага за няколко секунди на долните зъби и по-късно ще бъде махната незабавно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР