Български екип от пилот и инженер замина днес за Италия.

...
Български екип от пилот и инженер замина днес за Италия.
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер пристига до дни у нас

Български екип от водач и инженер отпътува през днешния ден за Италия. Идната седмица те би трябвало да се върнат оттова с първия медицински хеликоптер, който ще се включи в системата на незабавната помощ в България, съобщи Нова ТВ. Ако всичко премине по проект, на 31 януари хеликоптерът ще кацне унас.

Важно изискване обаче е времето да разреши това да се случи. След като столичната болница „ Св. Анна “ беше сертифицирана до дни се чака част от системата на Спешната помощ по въздух да станат и лечебните заведения „ Лозенец “ и „ Св. Екатерина “.

В болница “Св. Екатерина “ направиха проява по какъв начин ще бъдат посрещани пациентите по въздух. Георги Найденов, зам.-директор на болничното заведение, сподели че „ постепенно, мъчно и славно, с напъните на няколко изпълнителни шефове “ са съумели да завършват процеса.

Готов е и маршрутът, който по-късно би трябвало да извърви незабавният екип с пациента от покрива на болничното заведение до шоковата зала, откъдето се насочва или към реанимацията, или към чакащите го екипи в друго лечебно заведение.

Здравният министър Христо Хинков съобщи, че всички сделки за незабавната авиопомощ вървят по проект.
„ Имаме къде да се настани хеликоптера, който ще пристигна в този момент. До края на годината ще пристигна още един. Всичко върви по проект “, сподели министър Хинков. Той не посочи по кое време ще бъдат пуснати и другите хеликоптерни площадки, само че добави, че в това отношение няма закъснение.

Първоначално летателната машина ще извършва полети единствено в светлата част на денонощието. Очакванията са в края на февруари да стартират и първите наряди по оказване на незабавна помощ.

В напреднала фаза е построяването и на други площадки в страната. Намеренията на здравните управляващи са доникъде на 2026 годинадо всяка точка на страната да доближават въздушните коли за спешна помощ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР