Български дипломат е разполагал с над 44 хил. лева месечен

...
Български дипломат е разполагал с над 44 хил. лева месечен
Коментари Харесай

Български дипломат е с доход 44 хил. на месец, друг е милионер в имоти: какво разкриват декларациите им -

Български посланик е разполагал с над 44 хиляди лв. месечен приход, различен е милионер в парцели, трети е приключил мандата си с покупка на жилище, четвърти се е сдобил с кола - демонстрира обзор на имотните заявления за 2021 година да дипломатите ни, подадени пред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

44 хиляди лв. месечно не е нормален приход за посланиците, които даже и в страни, за които се поставят по-високи командировъчни, получават в пъти по-малко.

Впечатляващата сума от трудови приходи и командировъчни заявява ръководителят на дипломатическото посланичество на България в Люксембург, което е в Берн, Швейцария Ради Найденов . Той е получил над 410 хиляди лв. от заплати и още над 120 хиляди лв. командировъчни. Така приблизително на месец той е разполагал с над 44 600 лв..

Отделно е вписал почти 200 хиляди лв. в банкови сметки – свои и на брачната половинка си Милена.

Ради Найденов заема най-високата професионална дипломатическа служба в Министерство на външните работи непрекъснат секретар от 2011 година до заминаването си на дипломатическа работа в Германия през февруари 2012 година Той е зам.-министър на защитата в държавното управление на Симеон Сакскобургготски и бивш длъжностен министър на външните работи в кабинета на Огнян Герджиков (2017 г.) Беше препоръчан за външен министър в проектокабинет на " ИТН " през юли 2021 г. 

Найденов заявява прехвърлянето на части от два свои имота с обща повърхност към декар и половина, в Драгалевци против 20-ина хиляди лв..

В тазгодишната си декларация той не е вписал парцели, само че в предходни е присъединил два жилището в София, единият с гараж, къща с двор в Елешница, Елин Пелин, гори, ниви и ливади.

Постоянният ни представител в НАТО от 2019 година и някогашен боен министър в кабинета на Кирил Петков Драгомир Заков си е купил акции в Apple, " Алтерко ", " Спиди ", " Син Карс " и " Адванс Терафонд ". Той е заявил общо 151 091 лв. годишно от заплата и командировъчвни, приблизително по 12 590 лв. на месец.

В сметки – негови и на брачната половинка му – има 102 хиляди лв., налични – още 20 хиляди лв., 44 хиляди в пенсионни и капиталови фондове.

В декларацията си за 2021 година Заков не заявява парцели. Вписал е придобиването на такива преди години – апартамент в София и в Плевен, две къщи с двор в столицата и с. Пордим.

С 14 ниви в разнообразни местности белоградчишко село Стакевци се е сдобил брачният партньор на посланичката ни в Турция и някогашен външен министър Надежда Нейнски – Светлин Нейнски. С тях нивите му в региона стават 22, а фамилията има и два жилището в София (112 кв. м. и 110 кв. м.), а той – ¼ от къща в Белоградчик.

Надежда Нейнски е заявила и магазин на централната столична улица „ Солунска “. Тя е вписана като ползвателка на непозната благосъстоятелност от 2018 година

Семейството има автомобил „ Мерцедес “, платен за 48 750 лв. през 2017 година

В банковите им сметки има близо 90 хиляди лв..

С пари, спестени от задграничния мандат и спестявания посланичката ни в Загреб Генка Георгиева си е купила предходната година апартамент във Варна на повърхност 60 кв. м. за 187 200 лева

Тя вписва и налични близо 50 хиляди лв..

От трудовия си контракт Генка Георгиева е заявила 37 936 лева, или приблизително почти по 3 161 лв. на месец.

Посланичката ни в Словакия до януари 2021 година Йорданка Йорданова Чобанова също се е сдобила с нов апартамент предходната година. Той е в София, на повърхност 98 кв. м и тя е платила 170 хиляди евро за ½ от собствеността му.

Освен него със брачна половинка си Петър Хвърчилков имат два дарени им жилището – в София и Сливен, къща с двор в Поморие и два гаража. На името на Ирина Дамянова Дамянова е записала добит през 2021 година имот с повърхност 581 кв. м в Банкя и цена на придобиване 20 хиляди евро.

С нов автомобил предходната година се е сдобил посланикът ни в Беларус Георги Константинов Василев . Той си е купил " Сузуки Джимни " за 48 280 лв. с пари от заплати. Освен него има мотоциклет Хонда СБ 223 от 2016 година, след като брачната половинка му Магдалена кара " Сузуки Витара ", платен за 43 430 лв..

Семейството има мезонет (130 кв. м.), гараж и имот в София, както и къща и имот в Ихтиманско и вила във вилна зона край благоевградското село Бистрица.

Във влогове двамата имат към 187 400 лв., налични средства – още 14 хиляди В пенсионен фонд Василев има още към 16 хиляди

Близо 750 хиляди лв. в сметки – свои и на брачната половинка си, акции в оловно-цинков цех и 109 015 лв. годишен приход от заплата и командировъчни, приблизително по 9 хиляди лв. на месец, е вписал в декларацията си за 2021 година ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Хага Константин Стефанов Димитров .

Около 300 хиляди лв. в сметки има със брачната половинка си Марияна Николова посланикът ни в Обединеното кралство Марин Райков, спестени от командировъчни, заплати и завещание. Средномесечният му приход от заплата и командировъчни е малко над 10 хиляди лв.. Бившият длъжностен министър председател и министър на външните работи не е вписал декларирани предходни години парцели (апартамент и къща с двор в София, апартамент в „ Златни пясъци “).

Също над половин милион лв. в сметки - близо 740 хиляди - разполагат и посланичката ни в Босна и Херцеговина Августина Кирилова Цветкова-Карабашева и брачният партньор ѝ Статул Карабашев. Двамата имат четири жилището и един гараж в България – три в София и един в Бургас, и един апартамент с паркомясто в чужбина. Имотите са добити сред 1993 година и 2018 година

Вицепремиерът в кабинета на Сергей Станишев Меглена Плугчиева, в този момент дипломат в Черна гора , е заявила годишен приход от заплата след удръжки в размер на 88 190 лв., приблизително на месец почти 7 350 лева, и пет банкови сметки – свои и на брачна половинка си – в разнообразни валути с почти 32 хиляди лв., 50 хиляди швейцарски франка и 46 хиляди евро.

Приблизително 8 000 лв. приблизително месечен приход от трудов контракт и командировъчни е вписала за 2021 година социоложката Румяна Бъчварова – в този момент дипломат в Израел , някогашен началник-кабинет на Бойко Борисов като министър председател, по-късно министър на вътрешните работи във втория му кабинет.

Във влогове има 180 хиляди лв..

В предходни заявления тя вписва благосъстоятелност върху апартамент и офис на повърхност 297 кв. м. в София, още един апартамент в София, вила с вилно място в с. Белица, Ихтиман и къща в Шипка.

Посланикът ни в Съединени американски щати Тихомир Стойчев е разполагал месечно приблизително с 13 хиляди лв. (от трудови приходи и командировъчни). Във влогове със брачната половинка му Любка имат близо 890 хиляди лв.. Не е придобил парцели през 2021 година, само че в предходни заявления е вписвал апартамент, имот и къща с двор в Костенец.

С над 930 хиляди лв. в банкови сметки, налични и пенсионни или капиталови фондове разполага фамилията на непрекъснатия ни представител в Представителството на България при Организация на обединените нации и МО в Женева Юрий Щерк . Възпитаникът на Московския държавен институт по интернационалните връзки беше зам.-министър на външните работи в интервала 2017-2019 година

На месец приблизително той е разполагал с 11 400 лв. (заплата плюс командировъчни) през 2021 година

В съветски банки е държала спестяванията си брачната половинка на генералния консул на България до края на януари 2021 година в най-големия китайски град Шанхай Димитър Здравков Пампулов – Оксана Юриевна Пампулова.

Дали тя е трансферирала рублите (близо 111 хиляди в лева) от московските банки „ Откритие “, ВТБ24, МИН Банка и МКБ другаде поради войната в Украйна и наложените на Руската федерация наказания не излиза наяве от декларацията за календарната 2021 година

Извън тях брачният партньор ѝ държи спестяванията си в българска банка и към края на предходната година те са били почти 133 хиляди лв..

Семейството заявява 15 парцела, добити в интервала 1990-2022 година Само три от тях - апартамент с гараж и маза в София (107 кв. м.) -  костват над 1 милион лв.. За тях Пампулов е платил общо 1 289 240 лв.. Купил го е през 1993 година Отделно дипломатът има наследствен апартамент в Пловдив (147 кв. м.) с гараж; паянтова къща с двор и имот в гр. Бяла, Варна; втори имот в друго варненско село – Попович; къща с двор в смолянското село Габрица; гараж (право на строеж); 1 дка равнища в Бяла.

Съпругата му има два жилището в съветската столица Москва – 65 кв. м. и 38 кв. м. – единият ѝ е бил дарен, а за втория е платила 180 000 (в лева).

Общата им благосъстоятелност включва четири имота в с. Габрица.

Настоящият ни консул във Валенсия Пламен Георгиев – приковал вниманието и навлякъл си гръмък скандал с надстроена тераса – е вписал всичко прецизно: кабинет, апартамент с две паркоместа, още едно паркомясто, апартамент с тераса и гараж – всички в София.

Съпругата му е собственичка на стоматологична клиника „ АИППИДП - Детелина Дент ” ЕООД, което Георгиев вписва в декларацията. Ирена Аврамова Димитрова е записана и като едноличен търговец - „ АИПДП -ДОКТОР ИРЕНА АВРАМОВА ”.

Като прокурор в Софийска градска прокуратура Георгиев отхвърли да образува дело по следствието във връзка със записа с Бойко Борисов по делото, добило гласност като „ Мишо Бирата “, по-късно стана зам.-министър на правораздаването, а по-късно и началник на КПКОНПИ. След абсурда с неописаната надстроена тераса на покрива на кооперацията, в която живее бе изпратен консул във Валенсия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР