Български държавни железници“ (БДЖ) е в изключително притеснително състояние. Това

...
Български държавни железници“ (БДЖ) е в изключително притеснително състояние. Това
Коментари Харесай

Зам.-министър: БДЖ е в „изключително притеснително“ състояние

„ Български държавни железници “ (БДЖ) е в извънредно притеснително положение. Това разгласи зам.-министърът на превоза и съобщенията Красимир Папукчийски във връзка с настоящото положение на сдружението. 

„ На този етап изпълнението на графика, за интервала от началото на годината досега, показа изключително обезпокоително положение, съответно на осъществяването на услугата по контракт с страната за транспорт на пасажери. От началото на годината са отменени 5700 бързи и пътнически влакове. Това са повече от 12 дни, в които на територията на България не са се движили влакове. При настоящето положение на парка – локомотиви и вагони, всекидневно генерираното закъснение при осъществяване на графика е в порядъка сред 1000 и 1800 минути среднодневно “, изясни заместник-министър Папукчийски, циитран от Българска телеграфна агенция. 

Той уточни, че състоянието и хигиената във вагоните също не са положителни. „ На база на тази констатация съм разпоредил на ръководещите, в лицето на Управителния съвет и Генералния шеф на БДЖ, да се подхващат незабавни ограничения за отремонтиране на локомотиви и вагони, които да могат да покрият 100% графика и да доведем услугата в този тип, в който би трябвало да я предоставяме на жителите “, сподели още Папукчийски. 

По думите му лошо е положението също и на служебните пространства, както и местата за отмора на локомотивните бригади. 

В „ БДЖ – Товарни транспорти “ състоянието е извънредно трагично, от позиция на ремонт на вагони и локомотиви. Само вземанията, които са просрочени и несъбрани, досега възлизат на 23 млн. лв., сподели още заместник-министърът. Той добави, че там се следи и огромен отлив на товародатели. Ще бъде проучен и какъв е резултатът от сливането на сдруженията в БДЖ, стана ясно още от думите на заместник-министъра. 

Седмица по-рано в телевизионно изявление Папукчийски заяви, че половината от новите локомотиви, които са били доставени през 2021 година, са „ отвън строя “. „ Дружеството е в недобро финансово положение, организационно в това число. Ако влезем в елементи, по контракта с страната, който би трябвало да извършва „ БДЖ-пътнически транспорти “, са забавени ремонтите на безусловно всички локомотиви, мотриси, в това число и пътни вагони “, каза още той тогава.

В края на юли Министерството на превоза, ръководено по това време от Николай Събев, се похвали, че за първи път от 10 години БДЖ излиза на облага, след като две седмици по-рано „ БДЖ-Пътнически транспорти “ и „ БДЖ-Товарни транспорти “ се вляха в „ Холдинг БДЖ.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР