Български червен кръст-Видин има готовност във всеки от дните да

...
Български червен кръст-Видин има готовност във всеки от дните да
Коментари Харесай

БЧК-Видин: Имаме готовност за разкриване на пункт за подпомагане на бежанците

Български червен кръст-Видин има подготвеност във всеки от дните да спомага при идването на бежанци от Украйна, заяви шефът Цветелина Петрова.
Тя добави, че в почивните дни дежурен чиновник следи за пристигнали и нуждаещи се хора:
"Телефоните са ни в тази координационна група, която е при регионалния шеф. Би трябвало или от регионалния шеф, или от Община Видин да се обадят. Имаме дежурен в Червен кръст и през вчерашния ден, и през днешния ден има дежурна колежка, само че нямаме позвъняване.Доколкото знам през днешния ден жена с две деца пътуват от Видин за София. Утре ще забележим дефинитивно какъв брой бежанци са останали в двата хотела в крайдунавския град.
Тук имаме нужния потенциал да посрещнем и повече бежанци поради войната в Украйна. Има основана организация. Знам, че е изработен указател при регионалния шеф на къщи за посетители и хотели, които биха могли да поемат избран брой бежанци. Ние имаме подготвеност и за откриване на пункт за подкрепяне. "
БЧК не набира медикаменти и храни. Ако някоя от компаниите желае да подари храни или медикаменти, би трябвало да се обърне към Министерство на здравеопазването. БЧК не обезпечава и заслон за бежанците, само че е основана система, в която хотели или хора, които могат да настанят нуждаещи се, да се запишат. Организацията дава тази информация на държавните органи, с цел да могат бежанците да бъдат настанени. Към Червения кръст е основана и гореща лининя за психосоциална поддръжка.
В офиса на БЧК-Видин към този момент е имало няколко позвънявания на хора, които желаят да дадат заслон на бежанци. Те са вписани в регистъра към Областната администрация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР