Българската цена на газа в момента и на дребно, и

...
Българската цена на газа в момента и на дребно, и
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Енергийните ресурси не са социална категория, а пазарна

Българската цена на газа сега и на дребно, и на едро, е измежду най-ниската в Европа. Въпреки това, тя е пазарна, а не обществена категория, поради което страната би трябвало да дефинира енергийно бедните хора и да им помогне. Това съобщи в студиото на „ Още от деня “ някогашният министър не енергетиката Румен Овчаров.

По думите му, България не е защитила националния си интерес, като е спряла градежа на „ Южен поток “.

Българската цена на газа сега и на дребно, и на едро, са измежду най-ниските в Европа, посочи Румен Овчаров. По думите му сравнението на цената на газа с тази в Германия е неуместно, защото някои немски предприятия имат лични газови полета.
Румен Овчаров, някогашен министър на енергетика (2005-2007 г.): Енергийните запаси не са обществена категория, а пазарна. Държавата да дефинира обществено слабите и енергийно бедните и на тях да им подсигурява нужните средства и запаси.
Румен Овчаров изясни, че България може да предоговаря три детайла от цената на газа.

Едно от тях е цената на петролните артикули, които могат да заместят природния газ, като мазута.

Второто е да се включи „ спот “ промяна - цените на борсата, които сега са по-високи.

Третият вид е цената да се договаря не в долари, а в евро.
 Има ли операции на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените Има ли операции на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените
От българската енергийна борса отхвърлят опцията за операции на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените. Сигнал за това подаде бизнесът,...

България не отбрани интереса си при „ Южен поток “, както и при други няколко случая, разяснява Румен Овчаров. В момента първо националните ползи би трябвало да се формулират, а по-късно да се защитят, добави той.

Топлоелектрическа централа Марица-Изток II е пред банкрут, тъй като цените за нездравословните излъчвания се повишават от една страна, а от друга - тъй като енергетиката ни по думите му „ е пред банкрут “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР