Българската църква най-вероятно ще подкрепи донорството - нещо, за което

...
Българската църква най-вероятно ще подкрепи донорството - нещо, за което
Коментари Харесай

Църквата вероятно ще подкрепи донорството

Българската черква най-вероятно ще поддържа донорството - нещо, за което здравният министър Кирил Ананиев помоли главата на българската черква Негово Светейшество патриарх Неофит.

Това стана ясно от телевизионната изява по btv довечера на свещеника отец Ангел. „ Онова, което е най-важното и църквата постоянно е стояла зад него, е човеколюбието. Тоест за това, че имаме опция да удължим живота, да премахнем нещастието на оня, който е в своите страдания – цъкрвата поддържа това нещо. Аз мисля, че и бъдещите решения на Светия синод ще бъдат в тази светлина ”.

Според данните, които изнесе здравният министър, в България 1137 индивида чакат за трансплантация, от които 1024 за бъбрек.

Евентуалните страхове на църквата, които биха попречили това тя да даде позитивно мнение по въпроса, са да вземем за пример вероятните престъпни действия, свързани с трансплантацията на органи, както и въпросът до каква степен самият донор умишлено е дал позволение при положение на мозъчна гибел да бъдат дарени органите му.

В мнение на Църквата от преди години се споделя, че „ желанието на индивида да разшири границите на земния си живот е благословено от Православната черква, виждаща в това опция за смирение, положителни каузи и духовно развиване ”. И акцентира, че „ отвън съзнателното единодушие няма акт на даряване ”.

Следващата седмица тематиката ще бъде разисквана на постоянното съвещание на Синода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР