Българската тол система вече ще е оперативно съвместима с Европейската

...
Българската тол система вече ще е оперативно съвместима с Европейската
Коментари Харесай

Българската тол система вече ще е съвместима с европейската

Българската тол система към този момент ще е оперативно съвместима с Европейската услуга за електронно пътно таксуване. Така българската услуга към този момент ще обменя информация за неплатени такси със системите за пътно таксуване на останалите страни. Промените в Закона за пътищата, които бяха направени от служебния кабинет още през май, бяха признати в сряда дефинитивно от депутатите.

Друга значима смяна, която се одобри, е обвързвана с караваните, кемпери и други сходни. Собствениците им към този момент ще заплащат винетка, а не тол такса както бе досега. Освен това на територията на крайпътни комплекси ще могат да се построяват точки за обслужване на къмпинг коли с обезпечени вода, ток и други

Припомняме, че служебният кабинет утвърди измененията през май като реакция на предявен иск от Брюксел във връзка с изчезнала транспонирана инструкция по отношение на тол системата. Тогава стана ясно, че българската електронна система за таксуване не е задоволително оперативно съвместима с европейската и това пречи на събираемостта на приходите.

Първото гласоподаване на текстовете в районна комисия в Народното събрание се случи в края на юли, а второто – едвам преди две седмици. На него стана ясно, че работна група е направила механически промени, защото, по мнение на Николай Нанков (ГЕРБ-СДС) даже преводът от британски на български на техническите термини не бил прецизен.

Тогава, а и през днешния ден в зала, Нанков разяснява, че са взети поради и съображения на транспортния отрасъл. Така той предложи публицистична смяна, обвързвана с това, в случай че на борда на транспортното средство са конфигурирани или налични две или повече бордови апаратури, ползвателят на Европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ) носи отговорността да употребява или задейства съответната бордова инсталация за характерната област на ЕУЕПТ.
За ЕУЕПТ
ЕУЕПТ е допълваща във връзка с националната услуга. С измененията се хармонизират условията към доставчиците на европейската услуга за електронно пътно таксуване. Те би трябвало да си сътрудничат в цялостна степен със структурите, събиращи пътна такса, при напъните им за правоприлагане. Така се покачва общата успеваемост на електронните системи за пътно таксуване.

Прецизират се условията за правене и поддържане на заявление за област на ЕУЕПТ. В него се дефинират общите условия за достъп на доставчиците на услугата до областите на ЕУЕПТ и изискванията за реализиране на оперативна съгласуемост.

Направените в този момент в закона промени вкарват наредбите на директивата, предвиждащи съдействие за трансграничен продан на информация в региона на нарушаванията за неплащане на пътна такса по член 179, алинея 3 - 36 от Закона за придвижването по пътищата. По този метод се улеснява идентифицирането на нарушителите и налагането на съответни наказания.

В този смисъл бяха признати промени, съгласно които Агенция „ Пътна инфраструктура “ би трябвало да рапортува на Европейската комисия за броя на автоматизираните търсения за осъществените нарушавания на територията на България. Тези данни е трябвало да бъдат предоставени първо на 19 април 2023 година, а по-късно и на всеки три години.  С оглед на закъснението на приемането на текстовете, депутатите одобриха първото изпращане на информация до Европейска комисия да се случи на 1 септември 2024 година, а идващото на 19 април 2026 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР