Българската търговско-промишлена палата продължава своето партньорство с Института за развитие

...
Българската търговско-промишлена палата продължава своето партньорство с Института за развитие
Коментари Харесай

БТПП отново ще си партнира с Института за развитие на мениджмънта - Швейцария

Българската търговско-промишлена палата продължава своето партньорство с Института за развиване на мениджмънта (IMD) - Швейцария,  по мотив изследването за международната конкурентоспособност през 2022 година. И през тази година палатата директно ще взе участие посредством подготовката и провеждането на изследването на територията на страната и селекцията на компании и организации, оповестиха от работодателската организация.

Световната ранглиста за конкурентоспособност на IMD Всяка година класира стопанските системи на 65 страни по света и проучва потенциала на страните да основават и поддържат среда, която поддържа конкурентоспособността на предприятията. Проучването прави оценка готовността на всяка страна за нейния разцвет.

Годишникът на международната конкурентоспособност на IMD се разгласява от 1989 година насам и се основава на 30-годишен проучвателен опит. Класирането на конкурентоспособността е въз основа на над 330 критерия. Част от тях (2/3) се образуват на база на количествени данни от интернационална и национална статистика и 1/3 от качествени данни от анкети, проучващи мнението на мениджърите на компаниите.

От 195 страни в света единствено 65 от тях се включват в изследването на Швейцарския институт, а за наше задоволство България е една от тях. За страдание, резултатите за 2021 година сложиха България на 53-то място от общо 65 страни. Страната сподели спад с пет позиции по отношение на 2020г., както и предходните няколко години. Според отчета на IMD, главните провокации пред България през 2021г. са били свързани с политическата неустойчивост, невисок % на имунизации против COVID-19, лимитирано разпространяване на решенията за електронно държавно управление, високи енергийни разноски за бизнеса, изоставащо качество на университетското обучение, съпроводени с ниски разноски за научноизследователска и развойна активност, както и непрекъснат проблем с корупцията.

Докладът на IMD за международната конкурентоспособност и класирането на 65-те стопански системи, включени в него за 2022 година, се чака да бъдат оповестени в средата на годината.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР