Българската търговско-промишлена палата () е против въвеждането на 10-годишна ,

...
Българската търговско-промишлена палата () е против въвеждането на 10-годишна ,
Коментари Харесай

БТПП е против 10-годишната давност за длъжниците

Българската търговско-промишлена палата () е срещу въвеждането на 10-годишна, която е заложена в промени в, написа.
В мнението си работодателската организация показва, че безспорната отминалост ще е в нарушаване на конституционния принцип за отбрана на частната благосъстоятелност на добросъвестните кредитори, които щели да понесат неподходящите последствия най-много заради недобросъвестното държание на длъжниците и бавната административна и правосъдна процедура по събиране. Според БТПП бавното и дълготрайно събиране на дължимите вземания се дължи на обстоятелството, че не е налице надзор при призоваването на длъжниците и спазването на Закона за гражданската регистрация, както и на Закона за комерсиалния указател във връзка с непрекъснатия и сегашния адрес на физически лица.
 Реформаторите желаят рухване на отминалост освен за приватизацията Реформаторите желаят рухване на отминалост освен за приватизацията
Позиция срещу самодейността на ГЕРБ за събаряне на отминалостта във връзка с приватизацията изрекоха и от обединението " Реформаторски блок...
Предварителната оценка на влияние не давала информация за приблизителния размер на загубите на добросъвестните кредитори и възможния риск те да не съумеят да получат относително бързо своите вземания, показват още от БТПП.
Освен това, по този начин написан, законът щял да насърчи сивата стопанска система, защото съгласно тях ще освободи от отговорност физическите лица от изискуемостта на обещано взимане по заем.
Предложението щяло да вкара и дискриминационно ограничаване сред компаниите и физическите лица, извършващи действия по занятия, за които е належащо подписване на цивилен контракт.
В мнението, подписано от ръководителя на УС на БТПП Цветан Симеонов, се показва още, че през последните години са въведени редица промени в законодателството, които са нараснали правните благоприятни условия за всички частни лица да оспорват своите отговорности и тяхната процесуална равнопоставеност. Това водело след себе си недобросъвестно отсрочване на дейности в процеса и опити за реализиране на постепенно правосъдие.
 10 година отминалост за неизплатени заеми от 150 000 лева, оферират патриотите 10 година отминалост за неизплатени заеми от 150 000 лева, оферират патриотите
Обединени патриоти (ОП) внасят нов Закон за отбрана при свръхзадлъжнялост на физически лица. Лидерът на Атака Волен Сидеров посочи, че...
Против законопроекта се оповестиха и от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която членуват компаниите за бързи заеми. Те показват своите доводи, един от които е, че предлагането за 10-годишната безспорна отминалост е срещу основополагащи правила на гражданското право и не би могло да реализира по този начин декларираните цели. Според тях такова законодателно решение би навредило на вторичния пазар на необслужвани заеми и на банковата активност.
Министерството на финансите и Министерството на правораздаването, Асоциациацията на банките в България и Сдружението на колекторските организации също показаха мощно отрицателна позиция в своите мнения по закона, който цели да се спасят 600 хиляди души от кредиторите. Според правосъдното министерство промените не са съобразени с продължителността на правосъдните производства и изпълнителния развой, а съгласно ведомството на Кирил Ананиев законовите ремонти могат да доведат до нежелани резултати като да вземем за пример кредиторите да притискат длъжниците за спомагателни обезпечения.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР