Българската строителна компания Главболгарстрой“ се обръща към кръговата икономика в

...
Българската строителна компания Главболгарстрой“ се обръща към кръговата икономика в
Коментари Харесай

ГБС ще произвежда рециклирани строителни материали

Българската строителна компания „ Главболгарстрой “ се обръща към кръговата стопанска система в строителството. Компанията започва пилотна стратегия за оползотворяването на строителни боклуци с нов европейски план, наименуван MOBICCON-PRO. Той беше показан през днешния ден в границите на Архитектурно-строителна седмица от Пламена Ненкова, координатор на плана в ГБС.
Проектът MOBICCON-PRO
Проектът планува създаване на мобилно оборудване за произвеждане на висок клас рециклирани артикули и материали.

В него вземат участие сътрудници от Франция, Белгия, Дания, България и Сърбия. От българска страна сътрудници са „ Главболгарстой “, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Институтът за икономическа политика и подкрепящите общини Монтана, Самоков, Сливница и Костинброд. Заедно с тях ангажирани с концепцията са Датският софтуерен институт, основаната в Брюксел Европейската федерация на строителната промишленост, белгийската IDEA Consult, парижкият Университет CY, Cergy, както и сръбската община Пирот.

За „ Главболгарстрой “ е чест и привилегия да взе участие в сходно интернационално начинание, което се финансира от най-голямата европейска изследователска стратегия „ Хоризонт Европа “. Партньорите ни от УАСГ подкрепиха доста процеса по разработка и концепцията “, разяснява Пламена Ненкова.

Стойността на целия план е 26 млн. лв., като 18.7 млн. лева ще се финансират с грант по стратегия „ Хоризонт Европа “, прецизираха от компанията. Времевата рамка за осъществяване е 2022 – 2027 година Останалата част от финансирането е от ГБС и другите бизнес сътрудници в плана.

Това е едно начинание, което, надяваме се, ще даде добър старт на задълбочаването на тематиката за преработването на строителните боклуци и производството на висок клас вторични артикули и материали “, добави Ненкова.

Тя изясни, че има доста общини и територии в България, където липсват съоръжения за преработване.



Проектът MOBICCON-PRO желае да потвърди с пилотната апаратура, че сходно мобилно оборудване, което е плътно и може да бъде поставяно на териториите на разнообразни общини или на териториите на огромни строителни обекти, е едно положително решение. Инсталацията може да излезе и отвън територията на България, като пилотно това ще се случи в Пирот.

Прототипът към този момент е на Ниво 4 като техническа подготвеност, а в границите на плана би трябвало да доближи Ниво 7, или към този момент да може да бъде тестван в действителна среда, изясни още координаторът на плана.
Какви са поставените цели
Цялостната идея е за отнасяне на към този момент употребяваните един път материали, които да се върнат назад в строителния развой или на пазара.

Годишната цел е да бъдат преработени 55 хиляди тона суровина през инсталацията. От тях ще могат да се произведат 49.5 хиляди тона рециклирани материали.

Тоест, упованията са едвам 10% от отпадъците да не подлежат на преработване от инсталацията ", уточни Ненкова.

В неговите рамки ще се създават и помощни системи за селективно разрушение. Според Ненкова това е тематика, която в идващите години ще се постанова от ден на ден.

Друг акцент на плана са новаторските артикули, които ще бъдат създадени вследствие на преработката на строителните материали от инсталацията.

Създава се и териториален клъстер, който да сплоти всички заинтригувани страни – частния бранш, гражданското общество, локалните управляващи. А неговата цел е съзнаването на социално-икономическите условия за преход към кръгова стопанска система в строителството.

Идеята е да се сътвори място, където тематиката да бъде непрекъснато на дневен ред и да се разискват провокациите и опциите ", сподели още Пламена Ненкова.

Целта е посредством него сътрудниците в Западна Европа да постановат и демонстрират положителните хрумвания и модели. Клъстерът ще предлага законодателни промени в бранша и ще организира образования и събития, а упоритостта е след това да бъде трансформиран в асоциация. Друга негова цел и основаването на платформа за електронна търговия.

Проектът MOBICCON-PRO към този момент има и интернет страница.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР