„Българската социалистическа партия смята, че в условията на тази сериозна

...
„Българската социалистическа партия смята, че в условията на тази сериозна
Коментари Харесай

БСП: Ваксинирането в България е прекалено ниско за въвеждането на “зелен сертификат“


„ Българската социалистическа партия счита, че в изискванията на тази сериозна здравна рецесия, здравната система сподели всички свои дефекти. Тя е съществено отслабена през последните 10-12 години и се нуждае от преформатиране, нуждае се от стабилизация. Ние имаме съответни оферти и ограничения за това - деликатна оценка на всички медицински действия, деликатна оценка на труда на медицинските експерти, отнемане на лечебните заведения от нездравословния за тях статут на търговски сдружения, който изтласква пациента в периферията и го трансформира в обект на облага. Това съобщи лидерът на листата на " Българска социалистическа партия за България " в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на Нова телевизия. Следващото нещо, на което той обърна внимание, е деликатната грижа за медицинските фрагменти в България.

В предаването “Здравей, България “ той уточни няколко от предложенията, които левицата направи още при започване на акцията във връзка с КОВИД-19: „ Това беше деликатна оценка на обстановката в страната, посредством голям брой проучвания. Това не се направи нито тогава, нито в този момент. Другото нещо е сериозна разяснителна акция, както всички сили на страната да са съсредоточени върху имунизацията “, напомни той.

Проф. Михайлов се базира на изследване на световноизвестното научно списание “Лансет “, съгласно което за справяне с рецесия като КОВИД-19 трябват две неща. Първото е достъпът и качеството на опазване на здравето да е еднообразно за всички обществени равнища и второто е, че в актуалния свят здравните системи са толкоз значими, колкото и банковите. По думите на социалиста в България тези две условия не съществуват.

„ България няма условия да се оправи с каквато и да е здравна рецесия. Това е и повода за високата смъртност у нас “, сподели проф. Михайлов като посочичаст от предложенията на Българска социалистическа партия: „ Предлагаме стабилизиране на системата, предлагаме съществени средства да бъдат отделени да вземем за пример за лечебните заведения, които дават отговор за труднодостъпните райони. Вторият акцент, който би трябвало да се сложи, е по отношение на неналичието на фрагменти. Трябва да се обърне съществено внимание върху възнаграждението и стимулацията на фрагменти, които да работят във високоотговорни и високорискови отделения “, изясни той.

Във връзка с прелюдия “зелен документ “ у нас Георги Михайлов изясни, че това е всеобща процедура на останалите европейски страни, само че в България той не е използван заради ниския брой на имунизирано население. „ Ние би трябвало оптимално бързо да ускорим имунизацията. Възможностите са доста, само че това не е методът. Не може при 20-22% имунизирано население да има такива условия “, разяснява той.

Проф. Михайлов изрази единодушие с мнението на министър Николай Денков да бъде отсрочено въвеждането на “зелен документ “ у нас с един месец и за това време да бъде направено всичко допустимо да се усили броят на имунизираните.

Социалистът напомни, че предлагането да има безвъзмездни проби левицата е направила доста от дълго време, само че до момента това не е осъществено и сподели какво още би трябвало да се направи: „ Внимателно и тъкмо преформатиране на лечебните заведения с оглед ешелониране на болните. Ясно клинично прецизиране на индикациите за банкет “, изясни той като добави най-важната за Българска социалистическа партия мярка - солидна, национална разяснителна акция за имунизациите.

„ Ваксинираме ли се, всички други проблеми ще отпаднат и това би трябвало да бъде цел на ръководството, и на цялото ни общество “, сподели още той.

На финала проф. Георги Михайлов съобщи: „ Нужни са големи старания на обществото, на ръководещите и на ръководещите здравната система, с цел да реализираме сериозен % на имунизиране. За да може здравната система, която по този начин или другояче е в неприятно положение да издържи и на последващи рецесии, тя би трябвало да бъде изменена, да бъде променено нейното финансово ръководство, както и би трябвало голяма грижа за фрагментите “, заключи той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР