Българската социалистическа партия се обяви против ратификацията на Истанбулската конвенция.

...
Българската социалистическа партия се обяви против ратификацията на Истанбулската конвенция.
Коментари Харесай

БСП против ратификацията на Истанбулската конвенция

Българската социалистическа партия се разгласи срещу ратификацията на Истанбулската спогодба. В публично изказване, публикувано до медиите, социалистите оповестиха, че "няма по какъв начин да одобряват “социален пол " и сходни формулировки ".

Ето и цялото писмо:

Българска социалистическа партия не поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба. Винаги сме се борили срещу насилието над дами и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални акции в отбрана на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и дамите. И отсега нататък ще отстояваме тези позиции, се споделя в позицията, публикувана от пресцентъра на партията. Но няма по какъв начин да приемем текстове в Истанбулската спогодба, които задължават: "страните да подхващат ограничения за поощряване на промени в обществените и културни модели на държание на дамите и мъжете за премахване на предубеждения, традиции, обичаи и всевъзможни други практики, учредени на стереотипни функции за дамите и мъжете ". Както и: “социален пол " и “включване на съгласуван с разрастващите се благоприятни условия на учащите се образователен материал по въпроси като нестереотипни функции на пола ".

Обръщаме внимание, че при разискване плана на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Именно заради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е дефинирано като признато "без гласоподаване " (а не с консенсус), макар одобрената традиция конвенциите да бъдат одобрявани с консенсус от всички страни членки. Очевидно заради това от откриването на Конвенцията за сключване през месец май 2011 до сегашния миг е утвърдена от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От страните членки на Европейски Съюз 17 са утвърдили Конвенцията, а 11 не са.

Бихме отбелязали също, че кардинално решението за присъединение към избран интернационален контракт е суверенно право на всяка страна. Няма автоматизирано обвързване на страните членки да ратифицират дадена спогодба. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от държавното управление на Бойко Борисов на първото съвещание на Министерски съвет за 2018 година и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, опълчва партиите в обединението и даже министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите цели, утвърден от кабинета „ Борисов “, е консенсус. С това деяние държавното управление прави тъкмо противоположното. То минира опцията да търсим единство по значими за народа ни въпроси и предлага тематики, които основават напрежение и ненавист.

Призоваваме държавното управление да отдръпна решението си и то да не се преглежда в Народно събрание, се споделя в умозаключение в позицията на Българска социалистическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР