Българската социалистическа партия е на страна на българския национален интерес.

...
Българската социалистическа партия е на страна на българския национален интерес.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Радев има две позиции за Украйна – едната на ястреб на войната, а другата – на гълъб на мира според аудиторията

„ Българската социалистическа партия е на страна на българския народен интерес. Оценката за визитата на украинския президент би трябвало да минава през резултатите и ние мислим, че Зеленски завоюва от тази аудиенция, а България загуби. Обществото ни се раздели още веднъж на две и българските жители агресираха между тях, българският президент беше унизен, а българското държавно управление сподели „ хоп “ преди да скочи – и се провали “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на bTV.
В утринния блок „ Тази неделя “ водачът на социалистите уточни какво загуби България: „ Загубихме опцията да имаме втора нуклеарна централа, т.е. да имаме енергийна самостоятелност, по-евтин ток за стопанската система и за семействата. В това решение личат двойните стандарти – за какво не може в България да се строи АЕЦ „ Белене “ без съветска поддръжка, а може да се построи в Украйна, която води война с Русия? Как ще стане без съветска поддръжка, без съветско нуклеарно гориво, без съветски експерти, инженери и така нататък? Всичко това не може да стане без съветската страна– т.е. двойни стандарти, които пречат на българския интерес “, съобщи Нинова.
Тя уточни нуждата АЕЦ „ Белене “ да бъде довършена и въведена в употреба: „ И в рецесията по време на войната, щяхме да имаме по-евтина сила и за стопанската система, и за хората. Защо да не е у нас, откакто ще е потребно за България? “, попита още водачът на Българска социалистическа партия.
Корнелия Нинова показа решението на Европейска комисия, съгласно което тези реактори ще се платят с европейски средства: „ Значи в случай че са в България не могат да работят и Европа не ни поддържа, само че в Украйна може? “, попита риторично Нинова и уточни, че наложените наказания против Русия пречат България да внася в допълнение каквото е належащо за АЕЦ „ Белене “, само че тези наказания наподобява няма да важат за Украйна, което водачът на Българска социалистическа партия дефинира като „ двоен стандарт, от който губи българският народ “.
В ефира на bTV тя разяснява: „ Още преди срещата със Зеленски, българският президент беше унизен със известието, че идва президент на друга страна, а той не знае. Собственият му консултант – господин Александър Маринов споделя: „ Премиерът Денков принуди президента да се срещне с господин Зеленски “. Вие представяте ли си това оскърбление, изключително за човек като Румен Радев, който претендира с достолепие и има престиж. Акад. Денков, който му е бил длъжностен министър, му наредил да се срещне със Зеленски. Това е оскърбление за  държавен глава “, сподели Нинова.
Тя разяснява и диалога сред двамата президенти: „ Струва ми се, че не се вижда нещо, което може би принуди Радев да се държи по този метод. Аз за пръв път го виждам в такава позиция – беше друг, неизлъчващ достолепието и достолепието, което по принцип излъчва и за пръв път го виждам обезпокоен да чете в листчета. Той има феноменална памет. Работила съм с него в първата акция. Писала съм му изявленията. Той  вижда един текст и го пресъздава със запетайките. И си го обясняваме по следния метод – президентът Радев няма една позиция по Украйна. Той има две: едната –  на ястреб на войната и едната – на гълъб на мира, според от аудиторията, на която приказва “, сподели Нинова.
Тя се аргументира като цитира изявления на Румен Радев по време на разнообразни негови  визити в чужбина: „ Нека напомня изявлението на Радев от срещата на НАТО в Мадрид, където споделя: „ Русия е опасност и агресор. Ще продължим и ще засилим още повече политическата и практическата поддръжка за Украйна, която се бори за своя суверенитет и самостоятелност “. По време на срещата във Варшава през октомври 2022 година, Радев декларира: „ Русия е най-значима и директна опасност за нас “. При визитата на българския президент в Гърция, той споделя: „ Независимо от всякаква сензитивност към ролята на Русия в нашата история, която към момента може да съществува в елементи от нашето общество, България най-категорично осъжда противозаконната война на Русия “, напомни Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи: „ А през вчерашния ден президентът приказва за спор. Тоест веднъж по този начин пред сътрудниците и сътрудниците си на открито, с цел да се хареса, а когато приказва пред българите – приказва не за война, а за спор, приказва, че Крим е съветски и така нататък Това го вкара в тази конфузна обстановка, тъй като по време на диалога беше събрана едната и другата страна – Западът, който поддържа Украйна, в лицето на господин Зеленски и българите, които стояха пред тв приемниците. И няма по какъв начин да съчетаеш гълъб на мира с ястреб на войната, тъй като най-после излиза някакво врабче. Трябва да имаш ясна и поредна позиция “, безапелационна бе Нинова.
И напомни ясната, поредна и безапелационна позиция на Българска социалистическа партия: „ Против даването на военна помощ на Украйна, апел двете страни да спрат военните дейности с посредничеството на огромните, които виждаме да вземем за пример в лицето на Турция, която се пробва да посредничи. Да се договаря и да се стигне до кротичък излаз. Светът има потребност от мир, тази война измори всички, унищожи стопански системи в света, провокира обществени рецесии, провокира разтърсвания в Европа, мъчно към този момент се живее и в България с инфлация и така нататък Имаме потребност от мир “, сподели Нинова.
Попитана по отношение на спекулациите за експорт на оръжие за Украйна, Нинова изясни: „ За интервала, за който се приказва за 5 милиарда растеж на износа на оръжие, държавното управление на Петков управлявахме 4 месеца след началото на войната, всичко останало е служебният кабинет. За 4 месеца, не може да изнесеш 5 милиарда оръжие. Второ, удостоверявам, че България изнася оръжие през този, предходни и последващи интервали за 54 страни, тези страни дават документ, че това оръжие е за тях, крайният адресат е да вземем за пример Държавният департамент на Съединени американски щати, държавното управление на Полша, Германия и т.н.Нито имаш право, нито имаш опция да искаш от тези държавни управления да ти изясняват какво вършат с това оръжие “, изясни водачът на социалистите.
Нинова съобщи още: „ По време на държавното управление на Кирил Петков, Българска социалистическа партия беше гарантът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна и не го направихме. Припомням визитата на господин Кулеба, оня ден в дебата се загатна по какъв начин е обикалял и не влезе в залата, тъй като ние поставихме пред господин Петков въпроса: „ Ако разрешите експорт на оръжие за Украйна, напущаме държавното управление и то пада “.  След като падна държавното управление, се отприщи тази политическа вакханалия, всичко да даваме, да бягат пред вятъра, да се покланят пред мощните на деня “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.
Тя напомни, че по времето на държавното управление на Кирил Петков, представители на съдружните сътрудници пътуваха до Украйна за среща с президента Зеленски: „ Само аз отхвърлих да отида и това беше знак – за поредната ни позиция, че сме срещу даването на оръжие за Украйна. Това е израз на българския народен интерес “, сподели Нинова и уточни, че държавното управление, в което социалистите участваха оказа помощ доста на бежанци, на страдащи хора, само че с филантропична помощ, а не с даване на оръжия: „ Повече оръжия значи повече гибел, повече война “, изрично сподели Нинова и добави, че единственият метод войната да спре е посредством договаряния по дипломатически път.
По отношение на визитата на украинския президент тя разяснява още: „ Вижте какво разгласи държавното управление на България след срещата с господин Зеленски: „ Господин Зеленски изиска всичко “. А ние какво ще дадем?: „ Ами ще забележим “. Тоест какво усещане остава – че ще се даде всичко, което е изискал, само че ще забележим какво “, изясни Нинова.
Тя даде образци с останалите европейски страни във връзка с поддръжката им към Украйна: „ При визитата на Зеленски във Франция, президентът Макрон излиза и споделя: „ Ние предоставяме бронирана техника и танкове “. Отива в Германия, излиза канцлерът дружно с него и споделя: „ Ние предоставяме гаубици “. Нашите се гънат и споделят: „ Ами ще забележим какво, той изиска всичко “. Затова Българска социалистическа партия има различно предложение, тъй като не сме тук единствено да ги подлагаме на критика, а да пазиме България и българския интерес – желаеме това „ всичко “ да бъде показано в Народното събрание и да бъде обществено, а не засекретено. Искаме обществото да знае, другояче се ускоряват подозренията и страховете “, сподели Нинова.
Тя изясни: „ Миналия път, когато се внесе първият списък  от служебния кабинет на президента Радев, който беше конфиденциален, знаете ли какъв брой души го бяха чели? 17 индивида от 240 са прочели какво изпращаме, само че другояче натискат зеления бутон да го изпратим. Е, какво е това? Повече гласност и бистрота е в изгода даже на самото държавно управление да се успокои обществото. Докато крият, постоянно ще има подозрения за нещо скрито и прикрито “, сподели Корнелия Нинова.
Тя изясни: „ Защо споделих, че българското държавно управление сподели „ хоп “ преди да скочи – в желанието си и прививането на тил да се харесат, си счупиха кръста. Вчера президентът Байдън е излязъл с позиция и е споделил: „ Украйна не е подготвена за НАТО, не желаеме да влизаме във война с Русия “, т.е. самите Съединени американски щати споделят, че Украйна не е подготвена за НАТО и не трябва в този момент, тъй като това е риск цялото НАТО да влезе във война с Русия. А нашите тичат пред вятъра и одобряват декларация за приемане на Украйна в НАТО. И по тази причина споделям, че ще си счупят кръста от това прививане “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР