Българската Система за верификация на лекарствата работи стабилно като част

...
Българската Система за верификация на лекарствата работи стабилно като част
Коментари Харесай

Над 3,5 милиона трансакции се изпълняват успешно всяка седмица в Системата за верификация на лекарствата

Българската Система за верификация на медикаментите работи устойчиво като част от единната Европейска система за верификация на медикаментите към този момент над 4 години с съществена цел – предотвратяване на пациентите посредством обезпечаване на лекарствени артикули с достоверен генезис. Всяка седмица в Системата се извършват сполучливо над 3,5 милиона преводи.

Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ) – съдружие с нестопанска цел, което работи в тясно съдействие с институциите и всички заинтригувани страни в лекарственото доставяне, организира огромна осведомителна акция и популяризира обучителни материали, свързани с ежедневната работа на аптеките със Системата за верификация на медикаментите. Вече над 90% от аптеките интензивно работят със Системата.

Процесът по верификация на медикаментите започва по едно и също време във всички страни от Европейски Съюз през февруари 2019 година Оттогава всички опаковки на медикаменти, отпускани с рецепта, наложително се създават с неповторим идентификационен код и средство против подправяне. В Европейския хъб производителите записват кодовете на всички свои опаковки. Така се подсигуряват произходът и качеството на предписаните медикаменти по цялата верига на лекарствоснабдяване. Ролята на магистър-фармацевтите е да ревизират и дезактивират кода при всяко разпределяне на опаковка по лекарско наставление към пациента. Ако е открита неправда, Системата изпраща сигнал до фармацевта.

Надлежното отписване на опаковките лекарствени артикули от Системата за верификация, което правят магистър-фармацевтите, предотвратява нарушавания във веригата на лекарственото доставяне. С новите условия на НЗОК за отписване на кода на продукта и за електронен продан на данните от Системата за верификация на медикаментите с осведомителната система на НЗОК, работата в аптеките и болничните аптеки прогресивно се усъвършенства и това разрешава НЗОК да заплаща единствено за действително приложени лекарствени артикули. През месец октомври 2023 година интензивността на аптеките се усили доста, отписани са над 70% от опаковките, което съставлява 37% нарастване на отписванията по отношение на предходния месец.

С повишената интензивност на магистър-фармацевтите и консолидиране на осведомителните системи в опазването на здравето се обезпечава бистрота на процеса и се предотвратяват рисковете от финансови злоупотреби и непозволено източване на средства от НЗОК. Въпреки позитивното развиване, към момента има единични случаи на механически неточности в аптечните осведомителни системи (около 0,1% от трансакциите) и в ежедневната си работа екипът на БОВЛ поддържа аптеките за правилно и безпроблемно отчитане на лекарствени артикули към НЗОК.

Системата за верификация на медикаментите защищава цялата верига на лекарствено доставяне. Целта на системата е да отбрани пациентите, които получават в аптеките професионална фармацевтична консултация и гаранция, че техните медикаменти не са подправени.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР