Българската сензация Соня Йончева сбъдна мечтата си да пее пред

...
Българската сензация Соня Йончева сбъдна мечтата си да пее пред
Коментари Харесай

Соня Йончева в София: Приказният глас на едно наше момиче, покорило света

Българската сензация Соня Йончева сбъдна фантазията си да пее пред българска аудитория в навечерието на Великден. На 12 април зала „ България “ се препълни до последното място с фенове на световноизвестното родно сопрано, която близо 90-минути пя барокови арии на Хендел и държа слушателите в удивителен унес до финала на превъзходния си концерт. 



По-рано стана ясно, че вторият ѝ концерт, който бе очакван за 15 април на същото място, се отсрочва за месец август във Варна поради незабавен ангажимент на певицата.

Но да се върнем към приказната вечер в емблематичната зала „ България “. Тя мина под акомпанимент на оркестър „ Изкуството на барока “, под изкусното управление на Зефира Вълкова, с която певицата персонално се е свързала през март, с цел да показа огромното си предпочитание за Великденски концерт пред българска аудитория.

С бялата си феерична рокля Соня Йончева сияеше като истински ангел на сцената. Ангелски звучеше и нейният елегантен и хубав глас, който се носеше из залата с извънреден финес и вокално майсторство.

Щрайховите принадлежности бяха допълнени от присъщите за бароковата музика клавесин, фагот, теорба и обой.

Най-мощна екзалтираност измежду феновете провокираха двете арии на Алчина от едноименната опера на немско-британския композитор. Тя е и измежду най-изпълняваните творби на Хендел в оперните подиуми по света.

В репертоара си Соня Йончева бе присъединила още и арии от оперите „ Ксеркс “, „ Юлий Цезар “ и „ Риналдо “, а също и откъс от ораторията „ Теодора “.

След последната песен от програмата на концерта, с гръмки овации Соня Йончева бе върната назад на сцената за бис. Прочувственото ѝ осъществяване на творба от Хенри Пърсел, още веднъж остави публиката без мирис.

Сред известните персони, видяни на концерта на Йончева нощес, бе служебният министър на културата Найден Тодоров. Именно по негова покана Соня Йончева гостува н зала „ България “.

В залата участваха още и някогашният финансов министър от Национална движение „Симеон Втори" Милен Велчев със брачната половинка си, актьорите Марта Вачкова и Владимир Пенев, режисьорът Бойко Илиев със брачната половинка си Мира Кадурина, както и доста актьори от Софийска опера и балет и други

Бароковата музика за Йончева има извънредно сантиментална стойност за нея. Творческия си път на международната оперна сцена звездата на „ Метрополитън опера “ стартира преди 15 години точно с музика на Хендел. Досега певицата е издала няколко албума с музика на композитора, а преди и след концерта в зала „ България “ се посетителите имаха опцията да си купят и преди малко издадения ѝ албум „ Куртизанката “. Той съдържа арии, с които надарената българка е покорила и продължава да покорява с мекото си и кристално „ бел канто “ не една или две огромни оперни подиуми по света. Сред коронните функции на Йончева, включени в албума, са Виолета от „ Травиата “ на Верди, Мими от „ Бохеми “ и Манон Леско от едноименната опера на Пучини и други

„ Щастлива съм, че ще бъда част от тази Оперна церемония с надарени български сътрудници. Благодаря за поканата на шефа на операта госпожа Даниела Димова, която ме предложения да гостувам във Варна. Радвам се, че първата ми книга, озаглавена „ Петнадесет огледала “ ще има премиера първо в България и то тъкмо преди Великден, на концерта в София “, показа Йончева малко преди концерта ѝ у нас.

Музикалният ѝ път стартира от родния Пловдив. Пее от 6-годишна в хор „ Детска китка “. Завършва Женевската консерватория, а през 2010-а печели състезанието " Опералия ", който Пласидо Доминго провежда всяка година. 

Следват още редица музикални награди и зашеметявайщите ѝ изяви в спектакли на най-забележителните оперни театри в света. През 2016 година получава медал „ Св.св.Кирил и Методий “ – първа степен, а през 2021 година е определена за почетен жител на Пловдив.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР