Българската Sappience разработва софтуерен продукт чрез технология, която не изисква

...
Българската Sappience разработва софтуерен продукт чрез технология, която не изисква
Коментари Харесай

Българската софтуерна компания без програмисти

Българската Sappience създава софтуерен артикул посредством технология, която не изисква писане на код. Компанията работи с промишлености, в които има огромен брой физически активи. През октомври Sappience набра 200 хиляди евро, а в края на тази година се чака нов рунд на финансиране.
" При нас няма нито един програмист. Хората, които се занимават с разработка и имплементация, са хора от бизнеса. Грубо казано, ние сме софтуерна компания без програмисти. При това продуктова компания. Това е нещо, което малко или доста ни отличава на пазара освен в България, само че и в международен мащаб ", споделя Ангел Георгиев. Основаната от него Sappience, на която е и изпълнителен шеф, е една от дребното компании в международен мащаб и още по-малкото такива - евентуално единствена - в България, която създава програмен продукт посредством технологията low-code/no-code (лоу-код), която разрешава основаването на приложения без писането на код.

Лоу-код е колкото технология, толкоз и идеология, която се ражда през 2014 година Тя не създава програмен продукт посредством магия, а стъпва на код, който към този момент е написан, и разрешава върху него да се вършат разнообразни приложения по доста по-прост метод, най-често посредством образно " разпореждане " на приложение.

В случая на Sappience тази технология се употребява за продукта Asset Insider, ориентиран към бизнес клиенти, които имат огромен брой физически активи, на които желаят да създадат цифрови близнаци - виртуален еквивалент, който събира данни, проучва ги и разрешава преструване на сюжети от вида " какво, в случай че ", без да се пипат в действителност физическите активи.
Реклама
" С най-прости думи, концепцията е да имаш софтуерен инструмент, посредством който да разработваш бизнес приложения без нуждата да пишеш код - без да си програмист, без да знаеш разнообразни езици ", споделя Георгиев. " В доста от случаите бизнесът или клиентът имат условия, други хора събират тези условия и ги превеждат на механически език, след това програмистите пишат, след това други хора тестват и най-после веригата се затваря. Но тази верига е доста дълга, всичко това лишава доста време и води до загуба или деформиране на информация. "

Всичко това прави технологията и компанията забавни на вложителите. През есента на 2021 година Sappience набра 200 хиляди евро пресийд инвестиция, водена от фонда Innovation Capital, който оперира най-вече с обществен запас от Фонда на фондовете. Това е една от най-големите вложения на фонда, който всекидневно влага по-дребни суми в голям брой занапред зараждащи се компании.

Sappience е учредена от Ангел Георгиев и Атанас Янакиев през 2019 година и работи през сдружението " Саппиенс ", което за 2021 година регистрира 371 хиляди лева доходи, скок от над 200% по отношение на 2020 година, когато приходите са 124 хиляди лева Освен Георгиев и Янакиев, които държат общо 71% от компанията, дялове имат и Илия Христозов и Таня Стоянова. Фондът Innovation Capital е притежател на 15% от компанията.
По-бързо, по-лесно
Преди да основат Sappience, Георгиев и Янакиев се занимават с технологии, които им се костват прекомерно мудни и комплицирани. Георгиев е работил в компании за интеграция на системи за ръководство на запаси (ERP) и връзки с клиентите (CRM), а Янакиев е помагал за създаването на уеб и мобилни приложения като дизайнер. Нито един от двамата не е програмист.
Реклама
" Внедряването на системи е доста муден развой и не всеки път крайният резултат покрива упованията. Затова започнах да диря динамичност и тичане от обичайния бизнес модел на такива решения ", споделя Георгиев.

Двамата се насочват към low-code/no-code технологията освен тъй като е по-лесна и забавна, само че и тъй като тя взема решение най-големия проблем в софтуерната промишленост - неналичието на фрагменти. Така клиентите, които желаят да употребяват продукта на Sappience Asset Insider, могат просто да се абонират за него и сами да основат свое приложение или цифров близнак, без да наемат програмисти или да заемат запас от друга компания.

" Търсенето на бизнес приложения е доста по-високо от предлагането, по тази причина са нужни такива решения, които да доведат до успеваемост във времето и разноските. Ако би трябвало да създадем препоръка към нас, бизнесът желае да се свързва със личните си активи и да извлича информация от тях. Лоу-кодът разрешава бизнесът още през днешния ден да седне и да реши какво желае, след което да си го създаде, без да наема програмисти, където предлагането още веднъж е доста по-малко от търсенето ", споделя Георгиев.

Asset Insider е ориентиран към секторите телекомуникации, произвеждане, възобновима сила, ръководство на недвижимо имущество, транспорт на артикули, или другояче казано, промишленостите с доста физически активи. " Там, където, в случай че имаш проблем с активите, имаш проблем с целия витален цикъл на бизнеса си и крайния си клиент ", споделя Георгиев и прибавя, че е разумно хората, които вършат приложенията за активи, да не са програмисти и да не им се постанова да могат да пишат код. " Този, който знае какво би трябвало да бъде налягането в тръбите или по кое време е идната инспекция на дадена машина, той не е програмист. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Политика 3 Транспорт 1 Икономика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Политика 2 Транспорт 3 Свят Реклама
Освен всичко друго продуктът на Sappience разрешава и интеграция на други приложения, още веднъж без да са нужни особени механически познания. Както споделя самият Георгиев, доста бизнес клиенти сами " включват щепсела ".
В търсене на идващия рунд
В момента в компанията работят осем души, като по проект до края на лятото те би трябвало да станат 15. Сегашното разгръщане ще бъде финансирано посредством инвестицията от 200 хиляди евро. Георгиев споделя, че се търсят главно хора в продажбения развой, само че сходно на пазара на програмисти, намирането на положителни продавачи на необикновен тип бизнес програмен продукт също не е елементарно. " Много е мъчно намирането на надъхани, стимулирани търговци, които могат да продават отвън България. "

" Инвестицията е за да яхнем по-бързо вълната и да усъвършенстваме процесите по продажбата и имплементирането на продукта в другите бизнеси. Много по-агресивно бихме могли да влезем на няколко пазара, които сме разпознали, като влагаме в продажби и маркетинг ", споделя Георгиев, като показва целевите пазари - скандинавските страни и Съединени американски щати преди всичко.

Освен инвестицията неотдавна Sappience получи и документ Microsoft Low-Code Advanced Specialization, единствената компания в Централна и Източна Европа, която разполага с подобен. Гиганти като Microsoft и Salesforce, които обичайно са производители на CRM системи, обръщат внимание на лоу-код наклонността в опит да опростят продуктите си.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Същевременно компанията към този момент мисли за следващ рунд на финансиране, който да се случи до края на годината. Георгиев не споделя съответна сума, която компанията търси, само че споделя, че към този момент има диалози с английски и американски фондове, които са заинтригувани от лоу-код технологията.

Показателното съгласно Георгиев е, че фондовете са самодейната страна, а не Sappience, поради към момента дребния брой лоу-код компании в света. " След като реализираме това, което сме си заложили с първия рунд, желаеме да търсим последващо финансиране. Още преди да сме отворили тематиката за подобен рунд, към този момент имаме интерес от външни фондове за рисков капитал. За тях е значимо освен че използваме технологията, само че и че я използваме за артикули, а не за услуги ", приключва той.

Q&A
Търсите ли програмисти?
Ако приказваме за обичайни, то малко по малко започваме да търсим и това умеене, тъй като сега продуктът ни е 90% лоу-код - ноукод, само че и 10% обичайно програмиране. Тази потребност като съответствие няма да се промени, само че поради размера от работа ще стартираме да търсим и такива хора в идващите ни сътрудници. Под никаква форма няма да се откъснем от главния ни фокус, който е лоу-код.
В кои пазари се задачите?
Скандинавските страни и Съединени американски щати. Централна и Източна Европа е пазар, в който имаме доста добре построени връзки с Microsoft, а и сме позиционирани тук, тъй че и това е пазар от интерес, само че главните ни акции са ориентирани към Скандинавия. По-нататък ще мислим и за Западна Европа.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР