Българската ритейл асоциация (БРА) заяви, че ще се съобрази изцяло ...

Българската ритейл асоциация (БРА) заяви, че ще се съобрази изцяло

Българската ритейл асоциация поиска толеранс и компенсация от държавата

Българската ритейл асоциация (БРА) съобщи, че ще се съобрази напълно със заповедта на здравния министър от 19 октомври, предвиждаща нови противоепидемични ограничения, в това число условието в молове да се влиза единствено против зелен документ, само че изиска гратисен срок, с цел да реорганизира активността си.

БРА, която сплотява над 100 пълномощници на търговията на дребно у нас, прикани също страната да обезщети бизнеса.

Организацията насочи пет претенции към здравното министерство, които съгласно нея ще оказват помощ за повишение на % на имунизираните в България и за опазване на работните места.

„ Имаме извънредно малко време за реакция, което ни коства голям човешки и финансов запас. На доста казуси нямаме отговор: кой управлява клиентите за „ зелен документ “, от магазините чака ли се да ревизират валидността му, какво вършим със чиновниците, които имат антитела и така нататък Имаме потребност от пролонгация при влизането на заповедта в действие “, разясняват от БРА.

Според организацията пролонгация се налага и заради плануваните в самия зелен документ периоди. Той е годен от 14-я ден след слагането на втората доза ваксина, като сред първата и втората би трябвало да има сред 21 и 28 дни. Ако в този момент решат да се имунизират, на продавач-консултантите ще им трябват най-малко 28 дни за приключен курс на имунизация. „ Вече има предложение документ да се издава и след първата доза ваксина. Ако страната одобри това, ще улесни чиновниците, клиентите, бизнеса “, допълват от БРА.

Междувременно здравният министър д-р Стойчо Кацаров още веднъж съобщи, че на комерсиалните центрове ще бъде даден толеранс. Той обяви това и през вчерашния ден в в отговор на сходно. На здравният министър удостовери, че се вкарва и друга смяна, която ще бъде вписана в издадената към този момент разпоредба – документът при приемане на първа доза от двудозова ваксина ще дава свободен досег до посочените в наредбата места в границите на месец до втората доза и издаването на документа. Ще бъдат обезпечени и безвъзмездни проби.

Още по тематиката
БРА оповестява, че някои от членуващите фирми са обезпечили лаборатории, които тестват на място чиновниците. Търговците на дребно ще поемат за прочуто време разноските за PCR и антигенни проби, само че не могат да го вършат до безконечност, означава организацията в известието си до медиите. Затова упорстват тестванията, които страната изисква, да са безвъзмездни за всички.

„ Един милион и половина безвъзмездни антигенни проби са доставени на България от Европейската комисия “, напомнят от БРА и приканват те да се разпределят по този начин, че да покрият и магазините на дребно в комерсиалните центрове или в случай че това е невероятно, да има различен вид държавна поддръжка за бранша. "Търговците на дребно са в подготвеност да открият пред обектите си мобилни пунктове за имунизация. Когато откриват нови работни места, „ зеленият документ “ ще бъде наложително условие ", оповестяват от асоциацията.

БРА упорства също да се изплащат помощи за чиновниците, които са имунизирани и желаят да работят, само че са принудени да останат вкъщи поради дистанционно образованието на децата си. Държавата е планувала месечна помощ за фамилии с деца до 14 години, които учат отдалечено или не вървят на учебно заведение и на детска градина поради Коронавирус-19 карантина. От нея биха могли да се възползват и продавач-консултантите, означават от БРА. И напомнят, че от през днешния ден учениците от първи до 12-ти клас в някои общини, в това число в София, се обучават неприсъствено.

БРА желае и чиновниците да могат да потвърждават, че са прекарали болестта освен посредством зелен документ, само че и посредством проучване за антитела против SARS-CoV-2 или различен теоретичен способ.

Това настояване макар че надали ще бъде признато, защото на конференцията в здравното министерство през днешния ден Стойчо Кацаров повтори, че хората с високи равнища на антитела няма да получават зелен документ заради ниската меродавност на тестванията.

Зелени документи да се изискват на всички места, без значение от размера на магазина или сектора, е петата препоръчана от БРА мярка. „ Аршинът, с който сега се мери, е двоен “, показват те. „ За магазините над 300 кв.м важат едни разпоредби, за по-малките – други “, пишат от асоциацията. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната управа, където не се изисква документ, също крият риск от заразяване, се добавя в мнението.

БРА оповестява, че сред 10% и 15% от търговците на дребно в България към този момент са фалирали. От началото на епидемичните ограничения спадът в оборотите на магазините с обекти отвън търговски центрове е с 40%, а на тези, които имат магазини единствено там, е със 100%. Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 хиляди души в страната, както и огромна част от приходите на страната като налози и осигуровки, означават от БРА.

Източник: investor.bg