Българската православна църква все още не планира отмяна на литургии

...
Българската православна църква все още не планира отмяна на литургии
Коментари Харесай

МВР: Няма заповед за затваряне на храмове, но хората да не се струпват

Българската православна черква към момента не възнамерява анулация на литургии поради ковид. Масовото скупчване на хора в храмовете не тормози патриаршията, само че пък провокира остри реакции в обществените мрежи.
“В България има доста вероизповедания и ние не би трябвало да посягаме на вярата на хората. Това, което сме създали - рекомендацията за възбрана за скупчване на повече от 30 индивида в затворени пространства е в действие. Към този миг няма издадена заповед за затваряне на храмове или възбрана за посещаване. Вярата е във всеки един от нас и можем да се молим на всички места. Не е наложително да се върви в храма”, съобщи на брифинг в Съдебната палата основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Миналата седмица БПЦ изрично съобщи, че литургиите ще се отслужват постоянно, а единствено неналичието на религия може да докара до заразяване. Въпреки това обаче Министерство на вътрешните работи продължава да приканва да се заобикалят всеобщи скупчвания на хора.

По думите на Ивайло Иванов през почивните дни у нас е имало няколко сходни случая в разнообразни храмове в страната, където чиновниците на Министерство на вътрешните работи са реагирали с предизвестия.

“Стремим се да подсигуряваме спазването на общите санитарни правила и нужното разстояние сред хората, с цел да се предпазят от заразяване с ковид. Това са мерките”, разяснява още генералният секретар на Министерство на вътрешните работи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР