Българската православна църква (БПЦ) трябва да държи сметка за това,

...
Българската православна църква (БПЦ) трябва да държи сметка за това,
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Със словото на патриарх Евтимий България продължи да съществува и след 1396 г.

Българската православна черква (БПЦ) би трябвало да държи сметка за това, че сме имали духовни водачи като патриарх Евтимий, чиято памет почитаме на днешния ден. Неговото слово оказва голямо въздействие върху развиването на културния и нравствен живот в близките страни. БПЦ би трябвало да се държи отговорно и на висота, тъй като сме имали персони като патриарх Евтимий.

Това съобщи пред БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов, учител във Великотърновския университет.

Той акцентира, че ние в никакъв случай не би трябвало да забравяме, че патриарх Евтимий е един модернизатор на българския език и книжнина, един ослепителен създател. „ Патриарх Евтимий Търновски е една от емблематичните персони в нашата история, неговата роля излиза отвън рамките на Търновската царство и Търновската патриаршия “, съобщи проф. Павлов.

Последният български патриарх, преди рухването на България под ударите на османските турци, още приживе получава признанието на своите съвременници. Проф. Павлов напомни, че Григорий Цамблак в похвалното слово за него споделя, че славата му се носи до Северния океан, т.е. едни големи пространства, в които живеят православни християни – славянски и неславянски нации, където неговото творчество играе цивилизационна роля. Друг съвременник, Видинският митрополит Йоасаф, който е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия, а не под Търновската споделя: „ беше по-добре слънцето да изгасне, в сравнение с да замлъкне евтимиевия език “, т.е. това е още едно удостоверение за голямото въздействие на неговата персона в православния свят и православна Европа.

„ Патриарх Евтимий заслужава извънредно висока оценка и той я получава от своите съвременници “, добави историкът.

Проф. Павлов означи, че при започване на 20 век известният румънски историк акад. Николае Йорга написа книгата „ Византия след Византия “.

„ С не по-малка мощ може да се употребява понятието Средновековна България след Средновековна България, тъй като по това време българското въздействие е извънредно мощно и това е оценено от огромни мозъци на човечеството, измежду които е огромният английски историк и мъдрец на историята проф. Арнолд Тойнби. Той приказва за това българско културно лъчение, а един от най-мощните мотори на това лъчение е евтимиевото слово “, акцентира историкът.

 мощите на патриарх Евтимий

Проф. Павлов уточни, че патриарх Евтимий има доста мощно въздействие и в самата Византия, в манастирите в Мала Азия. „ Това става по време на един доста трагичен интервал – експанзията на османските турци. Патриархът е застрашен със гибел от завоевателите. До нас са достигнали сведение за един разигран фарс, по какъв начин той ще бъде обезглавен, само че ръката на палача замръзнала, както споделя Григорий Цамблак. Най-накрая той е заточен. Предполага се, че това е в Бачковския манастир, допустимо е това да не е било тъкмо в самия манастир, който е доста посещавано място, а в някой негов скрип, който е прикрит в Родопите “, сподели историкът.

Той означи, че Великотърновският университет има необикновен пиетет към Евтимий. „ Ние малко или доста продължаваме линията на Търновската книжовна школа. По тази причина там на 18-19 януари тази година бяха извършени Вторите евтимиеви четения. Хубава самодейност, която сплотява напъните на богослови, историци, филолози и хора с най-голям профил “, съобщи проф. Павлов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР