Българската общност в Кипър се ползва с изключително доверие. Тя

...
Българската общност в Кипър се ползва с изключително доверие. Тя
Коментари Харесай

Радев: Трябва всяко българско дете в чужбина да има достъп до българско училище


Българската общественост в Кипър се употребява с извънредно доверие. Тя се интегрира толкоз добре с помощта на позитивното си отношение към кипърската страна и жители. Това съобщи президентът Румен Радев в Кипър по време на среща с представители на българската общественост, оповестиха от прессекретариата на президента.

Срещата със сънародниците ни в островната страна, се организира в кметство Лакатамия, където по-рано президентът взе участие в гала по откриването на улица, носеща името на Васил Левски.

“Изключително наслаждение е отвън рамките на родината да срещам млади българи, съхранили своя език, просвета и обичаи, както и жители на Кипър, които чудесно приказват български език и пазят топли връзките си с България ”, сподели президентът. Румен Радев даде висока оценка на приноса, който българите имат за икономическото развиване на кипърската страна.

„ Необходимо е всяко българско дете да има достъп до българско учебно заведение. Вниманието към младежите и работата с тях е и работа за едно по-добро бъдеще на всички нас ”, сподели още Румен Радев. Президентът оцени високо напъните на българите, с помощта на които са отворени 10 български съботно-неделни учебни заведения в Кипър, правят се богослужения на български език в локална черква, развива се българската публицистика и е основан български спектакъл. “Това възприятие за принадлежност потвърждава, че българският дух в Кипър е жив и връзките сред двата народа са мощни и другарски “, съобщи президентът.

По време на полемиката с представителите на българската общественост бяха разисквани тематики, свързани с подобряването на опциите за обучение и интеграция на българите в чужбина и отбраната на правата им както от българските, по този начин и от задграничните институции. Акценти в диалога бяха вероятностите за кандидатстване на нашите сънародници в български университети, както и опциите страната ни да поддържа изкуството, науката и публицистиката, създавани от българи в чужбина. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР