Българската общност в Хановер и околностите е около 5000 души,

...
Българската общност в Хановер и околностите е около 5000 души,
Коментари Харесай

Г. Науман: През последните две години миграцията на българи към Германия се е засилила

Българската общественост в Хановер и покрайнините е към 5000 души, това сочат статистическите данни, сподели ръководителят на Сдружението на българите в Хановер Гергана Науман. Според нея миграцията на българи към Германия се е засилила пред последните години:

Преди две години в Хановер живееха 3000 българи с първо поданство българско, т.е жителите с двойно поданство не бяха включени в тази цифра, тъй че ние допускаме, че те са към 1000 души. Последните две години се вижда усилване на притока на български жители към Германия и към Хановер.

Според нея причина за това повече българи да отпътуват за Германия се дължи на рухването на рестриктивните мерки за търсене на работна мощ и приемането на работа в Германия и в Европейски Съюз. Има и друго, сподели още Науман:

Хората, в своето обезсърчение да получат квалифицирана работа, вземат решение, изключително и поради децата си, да търсят друга опция и да пробват в чужбина, да видят дали биха имали късмет да получат постоянна работа и по-добри условия на живот. Има младежи, преди малко приключили, има фамилии с деца на друга възраст, хора над 50 и повече години – такава е картината.

Често обаче незнанието на езика се явява спънка пред тях. Сдружението на българите в Хановер предлага учебно заведение на български, както и курсове по немски за новодошли и начинаещи:

Училището съществува от към две години и има към 26 деца в три до четири групи. Имаме връзка с Агенцията за българи в чужбина, с други учебни заведения в Германия и отвън нея. МОН издава специфични издания на български учебници за деца в чужбина, организираме се да се поръчат в точния момент и децата работят веднъж в седмицата по тези учебници.

Какво още описа Гергана Науман пред Таня Величкова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР