Българската образователна система все още работи с методи от ХХ

...
Българската образователна система все още работи с методи от ХХ
Коментари Харесай

На какво се дължат лошите резултати на българските ученици

Българската просветителна система към момента работи с способи от ХХ век, които са ориентирани към предаване на познания, а не към образуване на умения. Учителите всеобщо преподават по остарели и неефективни способи. Оценката на работата им се прави официално, по документи. Учениците не са задоволително стимулирани да учат, а времето за преподаване в учебно заведение е незадоволително за осъществяването на амбициозните стратегии по предметите.

Това са главните заключения на просветителния министър Красимир Вълчев за аргументите, довели до следващите неприятни резултати на българските 15-годишни възпитаници в проучването PISA на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Той дефинира резултатите като изненадващи, само че " разочароващи, поради напъните и вложенията в системата " през последните години.

Освен вътрешните за системата фактори върху резултатите въздействат и специфичност като майчиния език на учениците, образованието на родителите им, както и това в какво учебно заведение учат.

Въпреки следващите плачевни резултати за българската просветителна система, съгласно Вълчев няма да се подхващат съществени промени, защото такива започнаха преди няколко години и към момента не са измерени резултатите от тях. За смяна в методите на преподаване и ориентиране към образуване на умения, а не предаване на познания, ще се трансформират дилемите на изпитите за национално външно оценяване. Те са след ІV, VІІ, X и XІІ клас. Така учителите, които по принцип преподават по този начин, че да приготвят учениците за изпити, ще би трябвало да трансформират и метода си на работа.

Според Вълчев би трябвало да продължи и политиката за увеличение на учителските заплати и инвестиция в образованието, защото данните от PISA демонстрират, че страните, в които най-хубавите стават учители, а заплатите им са над междинните, резултатите са по-добри.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР