Българската Нова телевизия отново е за продан, след като собственикът

...
Българската Нова телевизия отново е за продан, след като собственикът
Коментари Харесай

Нова телевизия отново е за продан! Какво става?

Българската Нова телевизия още веднъж е за обмен, откакто притежателят ѝ " Модърн Таймс Груп " (Modern Times Group - MTG), е решила да приключи съглашението си с чешкия капиталов фонд ППФ (PPF) на милиардера Петр Келнер. Това заяви MTG в понеделник. В известието се показва, че то е разследване на решението на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) от 2018 година, забраняващо договорката и изтеклия период на удължение на съглашението сред MTG и PPF за покупката на малкия екран. Мотивите на антимонополния орган бяха, че договорката, чиято стойност бе 185 млн. евро, може да навреди на медийния пазар, защото придобиваната Нова тв е прекомерно огромна.

Това решение бе обжалвано пред Върховния административен съд, само че съвещанието за разглеждането на проблема бе планувано за май 2019 година Междувременно стана ясно, че е продължен срокът на съглашението, само че след неговото приключване, в този момент договорката е прекъсната. От " ЕмТиДжи " афишират, че ще стартират договаряния за продажбата на тв активите им у нас с други заинтригувани.

В известието на шведската компания се показва още, че чакат до март тази година да завърши разделянето ѝ на две – на MTG и на NENT Group. NENT Group следва да бъде листната на борсовите пазари, за което MTG е теглила кридат от 1 милиарда шведски крони.

" Нова Броудкастинг Груп " ще остане част от " ЕмТиДжи " до приключването на продажбата ѝ. Компанията е 95% благосъстоятелност на шведската медийна група, а 5 на 100 бяха владеене на " Ийстърн Юръпиън Медия Холдингс " (Eastern European Media Holdings). ППФ бе договорила изкупуването на 100 % от компанията, само че се твърди, че интерес към нея е проявявал и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, което и може да е довело до блокирането на договорката с чехите.

Договорената предходната година цена на договорката от 85 млн. евро е много под цената, на която " ЕмТиДжи " купи " Нова телевизия през 2008 година Тогава цената ѝ бе 620 млн. евро за кабелния канал " Нова+ " и 80% от списание " Ева ", благосъстоятелност на гръцката " Антена груп ". Преди това " ЕмТиДжи " притежаваше единствено тв канала " Диема ".

Миналата година инвестиционният фонд на Петър Келнер завърши договорката за закупуването на втория по величина мобилен оператор у нас от норвежката " Теленор ". Твърди се, че концепцията на милиардера е била да надгради услугите на телекома с тези на Нова ТВ, защото сега " Теленор " е единственият мобилен оператор, който не предлага тв услуги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР