Българската независима енергийна борса няма капацитета и опита за управление

...
Българската независима енергийна борса няма капацитета и опита за управление
Коментари Харесай

АСЕП настояват за въвеждане на клирингова къща на енергийната борса


Българската самостоятелна енергийна борса няма потенциала и опита за ръководство на финансовия риск в обстановка, в която цялото предложение на електрическа енергия минава през платформите на борсата За гарантиране сигурността на пазарните участници, БНЕБ следва освен да прави администрирането на покупко-продажбите на пазара за двустранни контракти, само че и надлежно да подсигури финансовата им целокупност посредством включването на клирингова къща. Световната процедура потвърждава, че въвеждането на клирингова къща е единственият благонадежден метод за ръководство на финансовия риск за пазарните участници. Това обявават в своя позиция от Асоциацията на свободен енергиен пазар. Становището им е във връзка на финансови проблеми, които неотдавна имаха търговски участници, само че станаха ясно след медийни изявления, няколко месеца по-късно.
Прилагаме цялата тяхна позиция.

До:

Г-Н ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОМИСИЯ Пожарна охрана ЕНЕРГЕТИКА КЪМ Народно събрание

ДОЦ. ИВАН ИВАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДО РЕГУЛИРАНЕ

Копие до:

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪР

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

Г-Н ИВАН ТАКЕВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА

Г-Н КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

БЪЛГАРСКА НЕЗАВИСИМА ЕНЕРГИЙНА БОРСА ЕАД

ОТНОСНО: Нарушения в работата на БНЕБ ЕАД и смяна в Правилна за сетълмент, в действие от 19.06.2019г

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Асоциация свободен енергиен пазар се обръща към Вас по отношение на нарушавания в дейоността на Българска самостоятелна енергийна борса ЕАД, които следим, и по съответно – измененията в Правилата за сетълмент, влизащи в действие от 19.06.2019 година Според известието на борсовия оператор актуализацията се постанова за минимизиране на риска от подписване на финансово необезпечени покупко-продажби на пазарни сегменти „ Ден напред” и „ В рамките на деня”.

Бихме желали да обърнем внимание на съответния мотив, заради който БНЕБ ЕАД предприе тази самодейност. Видно от изявления в медийното пространство, комерсиалният участник „ Енерджи пауър “ ЕООД има непогасени отговорности на обща стойност над 7,5 милиона лв. към борсовия оператор. От документите в Търговския указател излиза наяве, че компанията е подала молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на 13 ноември 2018 година От нея се схваща, че в интервала 4 септември – 4 октомври предходната година от Българската самостоятелна енергийна борса ЕАД са били издадени 31 фактури към „ Енерджи пауър “ ЕООД за закупена сила. Те обаче не са платени, макар че съгласно борсовите правила това е трябвало да стане в деня, идващ този на издаването. В резултат общото насъбрано обвързване към борсата е 7 556 708 лева

Според настоящите правила за сетълмент, в действие от 26.02.2018 г, сходна обстановка за струпване на непогасени отговорности по 31 издадени фактури е невъзможна. Чл. 50 категорично гласи „ При несъблюдение на финансовите отговорности от страна на ТУ до края на съответния финансов ден, Операторът стартира процедура по премахване на ТУ, планувана в Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила, както и процедура за асимилиране на обезпечението на съответния ТУ “.

С оглед на по-горното, Асоциация свободен енергиен пазар изрично декларира, че разказаният случай с комерсиалния участник „ Енерджи пауър “ ЕООД не е в резултат на пропуски в Правилата, а заради съзнателно или несъзнателно отговорно държание на борсовия оператор. БНЕБ ЕАД не са следвали за спазването на личните си правила и не са подхванали навременни дейности, които да минимизират финансовия риск и да лимитират злоупотреби от страна на ТУ. Искаме да обърнем внимание и на обстоятелството, че борсовият оператор не е обявил публично за случая близо 8 месеца, а информация изтече в медийното пространство, в резултат на която се започнаха промени в Правила за сетълмент. Това дава индикации за тенденциозен опит за скриване на информация и прикриване на отговорно държание от страна на БНЕБ ЕАД.

След проблема от края на предходната година с “GEN-I”, това е втори сериозен пропуск в работата и спазването на Правилата от страна на БНЕБ ЕАД, който води до финансови загуби за разнообразни групи търговски участници. Затова изрично настояваме, да се внедри отговорности на Комисия за енергийно и водно контролиране за одобрение на Правилата на БНЕБ ЕАД. Също по този начин, считаме за извънредно неотложно Регулаторът да реализира прецизен всекидневен надзор върху активността на БНЕБ и спазването на настоящите Правила.

С оглед на по-горното, АСЕП смята, че БНЕБ ЕАД няма потенциала и опита за ръководство на финансовия риск в обстановка, в която цялото предложение на електрическа енергия минава през платформите на борсата За гарантиране сигурността на пазарните участници, БНЕБ следва освен да прави администрирането на покупко-продажбите на пазара за двустранни контракти, само че и надлежно да подсигури финансовата им целокупност посредством включването на клирингова къща. Световната процедура потвърждава, че въвеждането на клирингова къща е единственият благонадежден метод за ръководство на финансовия риск за пазарните участници.

Предложените промени в Правила за сетълмент, влизащи в действие от 19.06.2019 година по никакъв метод няма да минимизират финансовия риск, в случай че борсовият оператор продължи да не съблюдава регламентираните процедури в тях. Корекциите само ще натоварят в допълнение записаните търговски участници посредством въвеждането на „ рискови награди “, правейки БНЕБ ЕАД най-скъпата за борсова търговия платформа в Европа. Същевременно, не се работи в посока повече финансова еластичност за осъществяване на отговорностите. В тази връзка предлагаме съответни промени, които биха разрешили повече експедитивност и по-богат инструментариум:

БНЕБ ЕАД поддържа единствена банкова сметка в левова валута към Уникредит Булбанк, което забавя банковите заплащания или принуждава ТУ да употребяват скъпия преводен инструмент RINGS. Затова АСЕП упорства за разкриване на нови сметки в други банки, като наложително се даде опция за заплащания в единната валута на Европейски Съюз евро. Това се постанова и с оглед идните пазарни обединявания и увеличение на контрагентите от други страни
АСЕП упорства и за по-гъвкава система за разплащания и застраховане на покупко-продажбите посредством смяна в член 50 от Правила за сетълмент, чийто текст да придобие следния тип: „ При несъблюдение на финансовите отговорности от страна на ТУ до края на съответния финансов ден, Операторът стартира процедура по асимилиране на предоставеното поръчителство. При непълен размер на финансовото поръчителство се започва процедура по премахване на ТУ, планувана в Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила “

Като представители на асоцииран интерес, настояваме да отразите по-горните рекомендации за повече непоклатимост и сигурност при реализиране на активността на борсовия оператор. АСЕП смята, че осъществяването на функционалностите по институционален надзор ще сведе до най-малко сходни нелоялни модели на държание на борсов пазар и ще увеличи неведнъж доверието на комерсиалните участници в бранш електроенергетика.

С УВАЖЕНИЕ,
СОНЯ НИКОЛОВА – КАДИЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР