Българската нация се нуждае от обединение, но и от критика.

...
Българската нация се нуждае от обединение, но и от критика.
Коментари Харесай

Румен Леонидов: България издига в култ хората на меча, а не на словото 


Българската нация се нуждае от обединяване, само че и от рецензия. За страдание, денят на националните будители се трансформира в празник, който означаваме по инерция. Сръбската ненавист разделя България и районен съд Македония.

Това съобщи пред БГНЕС поетът, преводач и публицист Румен Леонидов.

Празник по инерция

„ Не знам дали през днешния ден имаме потребност от будители, обществото ни е свободно и не е под иго. Ако има будители, те не се харесват и не се обичат, тъй като днешните будители се разпознават с националистите, а те в множеството случаи заиграват с комплексите на нацията “, сподели той.

Според него, с цел да бъдеш будител, би трябвало да изискваш от личния си народ неща, които имаш, а преобладаващата маса ги няма.

„ Става дума за неща като независимото мислене, а не да формираш мисленето си от тв приемника, шоупрограмите и заниманията. Трябва да изискваш от децата си да бъдат духовни, само че по какъв начин да стане това, когато самият ти не си нравствен. Трябва да имаме празник на духовността, само че кой ще го чества? Може би една част от учителите и по този начин наречените създатели, въпреки че огромна част от тях също не са духовни хора. Да не приказваме за политиците, които като чуят нематериалност си мислят за Светия Синод “, съобщи Леонидов.

Голяма част от учителите са се вглъбили в своята преподавателска активност.

„ Зазубрили са си урока и непрестанно го дрънкат на децата без да ползват повече от това. Защото с изключение на знания те би трябвало да имат и знание, би трябвало да имат и образование. Не мога да ги упреквам, тъй като цялата виновност е върху нашето болшинство от родители, което не поглежда към изкуството и се задоволява с телевизионното шоу. Познавам мои връстници от остарялата ми махала Захарна фабрика, които нямат и една книга у тях. Докато техните родители четяха доста, въпреки и развлекателна литература. Но по-добре това, в сравнение с да гледаш шоу “, сподели поетът и публицист.

Възрожденци, будители, масони

Будителите от Възраждането са деца на междинната и заможна класа, които са били изпратени да учат в чужбина и по-късно са се върнали у нас. Голяма част от тях са били и масони.

„ Една част от същинските будители са масони, които придвижват просвещението, за което ние не щем да приказваме, тъй като масон е мръсна дума без да разбираме същността й. От тогава до през днешния ден у нас се издигат в фетиш хората на меча, а хората на словото ги няма. Всичко, което е обвързвано с духа някак си у нас остава второкласен “, съобщи Леонидов.

Според него днешните българи нямат никакво отношение към героизма на нашите предшественици, които са създали нещо. „ Ние употребяваме техния престиж, с цел да успокоим съвестта си, че нищо не можем да създадем, в това число една естествена страна през последните 30 години “, сподели преводачът.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР