Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета, посветена

...
Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета, посветена
Коментари Харесай

БНБ бележи рождението на Панчо Владигеров с медна монета

Българската национална банка пуска в обращение медна възпоменателна монета, отдадена на 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

Монета е част от серията „ Български създатели “. Цената ѝ при стартиране в обращение е 54 лв. и ще се продава на две каси в Българска народна банка и на четири каси в Касовия център на банката в столицата от 11 март, понеделник.

Панчо Владигеров оставя трайни следи в българското музикално завещание като композитор, диригент, пианист и възпитател. Създадените от него произведения обгръщат разнообразни форми и жанрове – симфонии, концерти, камерна и театрална, вокална и клавирна музика.

Роден е в Цюрих, Швейцария, на 13 март 1899 година, само че по-голямата част от живота му минава в България. Музикалното си обучение получава в София и Берлин. По време на пребиваването си в Германия (1912–1932 г.) Владигеров печели два пъти Менделсоновата премия на Берлинската академия, работи като композитор и музикален шеф и основава едни от най-патриотичните творби в музикалната ни съкровищница: вариациите за пиано върху песента „ Горда Стара планина “, рапсодия „ Вардар “, „ Българска сюита “, „ Седем симфонични български танца “ и други През 1936-1942 година той е представител на България в Постоянния съвет за интернационално съдействие на композиторите. Основоположник на редица жанрове в българската музика, през своя дълъг креативен път Маестрото основава композиции, звучали на прославени международни подиуми – операта „ Цар Калоян “, Концерт за пиано и оркестър № 3, „ Импровизация и токата “, балета „ Легенда за езерото “, „ Концертна фикция за виолончело и оркестър “, „ Еврейска поема “, „ Люлински импресии “, клавирните миниатюри „ Шумен “, „ Епизоди “ и „ Акварели “ и други известни творби.

В продължение на повече от 40 години той е професор в Държавната музикална академия, която през днешния ден носи неговото име. Работи интензивно до гибелта си (8 септември 1978 г.) и оставя над 20 хиляди страници нотни ръкописи. Удостоен е с високи български държавни и задгранични оценки, измежду които и Хердеровата премия.

Неговата музика е красиво проявяване на дълбоката му прочувствена връзка с българските културни обичаи, съчетала претекстове от националното ни творчество с типичен музикални похвати.

От 11 март, всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската национална банка единствено по 1 монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е належащо представянето на нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на съответната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на Българска народна банка, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничаване важи и за противоположния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 11 март 2024 година новата монета ще бъде предоставена от Българска народна банка на „ Инвестбанк “ АД, „ Първа капиталова банка “ АД, „ Тексим Банк “ АД, „ Токуда Банк “ АД и „ Централна кооперативна банка “ АД за продажба в техните офиси и клонове. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР