Българската космическа компания EnduroSat ще участва в разгадаването на тайните

...
Българската космическа компания EnduroSat ще участва в разгадаването на тайните
Коментари Харесай

Българи ще участват в мисия на НАСА

Българската галактическа компания EnduroSat ще взе участие в разгадаването на тайните на Слънцето в границите на взаимна задача с НАСА. Специализирана в региона на наносателитите, тя ще спомага за изпращане в откритото пространство на скъпа изследователска инсталация, посредством която ще се прави същинското изследване.

Хай-тек задачата се споделя PADRE (от PolArization and Directivity X-Ray Experiment) и цели да даде по-добра визия за интензивността на Слънцето, слънчевите изригвания и комическото време. Едно от особените провокации на тази задача е, че спътникът EnduroSat би трябвало да се върти с непрекъсната скорост, до момента в който прави измервания.

Изстрелването е планувано за 2025 година, когато високотехнологичен рентгенов поляриметър и датчик за устременост ще бъдат ситуирани на спътника 12U на EnduroSat, с цел да се насочат към обекта на проучване.

Мисията е резултат от съдействието сред Лабораторията за галактически науки на Калифорнийски университет в Бъркли (SSL/UCB), Центъра за галактически полети " Годард “ (GSFC), Югозападния проучвателен институт (SWRI), Университета за приложни науки и изкуства в Северозападна Швейцария (FHNW) и Центъра за нуклеарни проучвания в Саклай към Комисариата за атомна сила (CEA-Saclay).

Горди сме и сме разчувствани да поддържаме визионерски проучвателен задачи “, разяснява Райчо Райчев, създател и основен изпълнителен шеф на EnduroSat. " PADRE ще разкрие тайните на Слънцето, предоставяйки нов взор върху недостъпните до момента модели за ускорение на слънчевите изригвания. Ентусиазирани сме за бъдещето. “

Новината за присъединяване на българската компания идва скоро след затварянето на кръг на финансиране от серия А, в границите на който през месец май притегли 10 млн. $. Водещ вложител бе европейската капиталова компания CEECAT Capital, която е фокусирана върху пазарите с огромен напредък в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Към кръга се причислиха и съществуващи вложители, в това число Freigeist Capital.

Наскоро EnduroSat подаде и документи за позволение и регистрация на първото българско сателитно съзвездие. То се споделя Balkan Constellation (съзвездие " Балкан “) и ще бъде построено от най-малко 120 наносателита. Също по този начин бе определено и от Европейската галактическа организация (ЕКА) да бъде част от допълващите задачи за програмата " Коперник “. Те ще обезпечават спомагателни данни с висока резолюция в действително време, които ще оказват помощ за осъществяването на останалите съществени процеси на " Коперник “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР