Българската компания оператор на кораба „Царевна“ спешно търси украински моряци

...
Българската компания оператор на кораба „Царевна“ спешно търси украински моряци
Коментари Харесай

Търсят се украински моряци, за да изведат кораба Царевна от окупирания Мариупол

Българската компания оператор на кораба „ Царевна “ незабавно търси украински моряци от окупирания Мариупол, с цел да изтегли плавателния съд.

Съобщение, че се търсят моряци от града, подготвени да се качат на борда му незабавно, се появи в една от няколкото групи за подпомагане и взаимопомощ на украинските бежанци в България на адрес https://www.facebook.com/groups/ukraine.bg, оповестява Offnews.bg.

„ Царевна “ е един от двата кораба с български екипажи под малтийски байрак, които съветската инвазия завари в Украйна. От 22 февруари – два дни преди началото на войната, корабът е в азовското пристанище Мариупол.
Основната част от екипажа му – 14 българи и украинец кадет, беше евакуиранa в средата на април след интервенция, чиито детайлности не станаха напълно ясни.

На борда непринудено останаха петима души - капитанът Павел Павлов, двама български моряци, както и двама украинци, включително старши асистент капитана и моторист. Техният брой обаче е извънредно непълен за отплаването на кораба.

На 18 април евакуираните моряци от „ Царевна “ – съвсем всички варненци - се прибраха в България. При кацането им във Варна министър председателят Кирил Петков разгласи, че „ идната цел, върху която ще се концентрират от координационния център и държавното управление, е транспортен съд „ Рожен “.

„ Рожен “ също плава под малтийски байрак, притежател е Параходство БМФ.

Корабособственик на „ Царевна “ е компанията „ Навиборн “.

„ Царевна “ е някогашният транспортен съд „ Трапезица “ на БМФ, който беше достроен след банкрута и възобновяване на варненската корабостроителница през 2004 година

Малко след прекосяването през май на Мариупол в проруски ръце на непризнатата Донецка национална република (ДНР), след апел на ДНР за изтеглянето на всички непознати търговски кораби от врата, на 27 май от компанията оператор на " Царевна " оповестиха, че водят договаряния за попълване на екипажа, с цел да може корабът да напусне Азовско море.

Шест непознати плавателни съда се намират и сега в Мариупол. Освен „ Царевна “, там са още кораби, които плават под флаговете на Турция, Доминикана, Либерия, Панама и Ямайка. Плавателният път от Азовско море обаче минава и през Керченския проток, който се управлява от Русия в последните години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР