Българската компания LockTrip набра 4.1 млн. долара инвестиция от австралийския

...
Коментари Харесай

Блокчейн туристи

Българската компания LockTrip набра 4.1 млн. $ инвестиция от австралийския колос в пътуванията и туризма Webjet. Финансирането е против 25% от компанията с алтернатива да бъдат купени още 26%, само че при доста съответно изискване. LockTrip разчита на нетрадиционен модел, който се базира на изваждане от обращение на нейния личен токен.
Туристическата промишленост сега явно е надълбоко замръзнала и мъчно може да се даде рецепта какво може да я поразтопи, тъй че да притегли инвеститорски интерес. Изглежда, едно допустимо решение е да се съчетае с горещите крипто и блокчейн браншове. Българската LockTrip, която създава блокчейн платформа за наемане на стаи в хотели без комисиони, разгласи, че е набрала 4.1 млн. $ инвестиция от австралийския колос в пътуванията и туризма Webjet при оценка от над 16 млн. $. Webjet получава 25% дял и опцията в бъдеще да закупи още 26% от компанията, в който случай ще държи контролния пакет от нея против още 4.2 млн. $. Тази алтернатива обаче идва с изискването тя да интегрира решението на LockTrip във всички свои уеб сайтове.

Четири години по-рано, по време на първия взрив на криптовалутите, LockTrip (тогава под името LockChain - всичко обвързвано или незадълбочено напомнящо блокчейн се купуваше безрезервно), набра 4 млн. $ посредством монетно предложение (ICO). От тогава насам в платформата има промени, надалеч надхвърлящи промяната на името. Най-осезаеми те са в бизнес модела на компанията, който е, меко казано, ексцентричен и изпъква още повече в обичайната промишленост като туризма.
Крипто триумфи, крипто проблеми
LockTrip е учредена през 2017 година от Никола Александров и Христо Тенчев (по-известен като съосновател на XS Software и SoftUni) за да смъкна разноските на туристите, без да понижава приходите на самите хотели, т.е. като отстрани медиатори като Booking.com и Expedia. Още през същата година тя набира средства посредством модерното по това време ICO, при което фирмите на процедура основават собствен токен, основан на криптовалута, и посредством него набират пари от поддръжници. Тогава компанията съумява да събере към 4 млн. $ по тогавашната цена на ethereum, а през днешния ден LOC токенът на компанията коства малко над 4 $ и има обща пазарна капитализация 75.6 млн. $, като растежът за последната година е над 2000%. Дружеството " Локтрип ", през което оперира компанията в България, регистрира 550 хиляди лева доходи за 2019 година, последната налична с доклад в Търговския указател.

При този вид набиране на финансиране фирмите могат да оставят парите си в криптовалути или да ги извърнат в обичайни. Пред " Капитал " Христо Тенчев споделя, че LockTrip е избрала уравновесен метод сред крипто и обичайните валути, като да вземем за пример преди година, при моментния срив в цената на цифровите активи, те са продали част от крипто портфолиото си, а след това стартират още веднъж да купуват при възобновяване им. " Волатилността е неразделна част от криптопазарите и никой няма кристална топка ", споделя Тенчев.
Капитал - брой 12
Тези детайлности са значими, тъй като сходен метод на финансиране би бил доста сложен за осъществяване когато и да било след 2017 година Доверието в ICO плановете умря бързо, най-вече поради измами. LockTrip е един от положителните образци за компания, която е набрала финансиране посредством ICO и е останала дейна.

Първоначално бизнес моделът на LockTrip разчита на това потребителите да употребяват единствено LOC токените на компанията, с цел да резервират хотелска стая. Самата резервация става посредством умни контракти върху блокчейн, само че и двата съставния елемент се оказват проблематични.

" Ние тръгнахме с умни контракти, само че още при началната версия на продукта разбрахме, че това не може да стане, тъй като мрежата се претоварваше и забавяше. Другият огромен проблем беше, че цената може да се промени доста от момента на резервацията досега на удостоверение, още веднъж поради натовареността и забавянето ", споделя Тенчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР