Българската компания Инерком изглежда като най-вероятният нов собственик на ЧЕЗ

...
Българската компания Инерком изглежда като най-вероятният нов собственик на ЧЕЗ
Коментари Харесай

Българската Инерком има най-големи шансове да купи ЧЕЗ България

Българската компания " Инерком " наподобява като най-вероятният нов притежател на ЧЕЗ България. Тя води извънредни договаряния по договорката за активите на чешкото енергийно сдружение, оповестява профилираният портал за енергетика 3e-News, базирайки се на източници от Прага.

Преговорите на CEZ Group с евентуалните купувачи са във заключителен стадий и се чака да приключат до края на март. На финала са останали 2 компании - " Инерком " и другата чешка енергийна компания, която оперира у нас - " Енерго-Про ".

Българската компания е по-приемливият покупател освен поради препоръчаната цена, само че и заради обстоятелството, че придобиване на ЧЕЗ от нейна страна няма да навреди на конкуренцията на пазара на електрическа енергия в България.

" Енерго-Про " към този момент има господстващо състояние в разпределението на електрическа енергия и преобладаващи позиции в доставките до крайни консуматори върху почти 1/3 от територията на страната.

Купувачът " Инерком България " ЕАД е част от групата на " Инерком ", която е на пазара на електрическа сила повече от 10 години. Едноличен притежател на сдружението е Гинка Върбакова, която е и в Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

Компанията развива планове за възобновимата сила и ръководи 3 фотоволтаични парка с потенциал над 100 MW. Инерком влага и в построяването на енергийно ефикасни жилищни и административни здания. Стойността на бизнеса на групата е към 100 млн. лв..

Според българската компания продажбата няма да докара до промени за потребителите на ЧЕЗ. Тя не заплашва крайните консуматори и сигурността на доставките на електрическа енергия, защото главният бизнес на ЧЕЗ България - систематизиране и доставяне с електрическа енергия, е мощно контролиран от страната.

Купувачът се ангажира да резервира досегашния мениджмънт и фрагменти на ЧЕЗ.

От групата отхвърлят изказванието, че страната би трябвало авансово да утвърди купувача. Единствената грижа на страната е запазването на конкуренцията в бранша. Въпреки това от " Инерком " сами ще изискат от КЕВР обзор на договорката и позволение за одобряването й./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР