Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4 на сто тази

...
Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4 на сто тази
Коментари Харесай

Министерство на финансите прогнозира 3.4% растеж през тази година

Българската стопанска система ще означи напредък от 3,4 на 100 тази година, сочи есенната прогноза на Министерството на финансите. Догодина ще има леко закъснение до 3,3%. Инфлацията ще се форсира до 2,8% в края на тази година, само че през идващите три години ще се забави с елементи от %. Безработицата ще продължи да спада, само че с по-бавни темпове.

Икономиката на България ще нарасне през 2019 година с 3,4% макар предстоящото закъснение на растежа през втората половина на годината, се показва в неревизираната " есенна макроикономическа прогноза " на Министерството на финансите.

След напредък с 3,1% на Брутният вътрешен продукт на България през предходната година, финансовото министерство продължава да чака известно ускорение до 3,4% през 2019 година, последвано от постоянна икономическа агресия от 3,3% през всяка една от идващите три години, движена от потреблението и вложенията.

В съпоставяне с " пролетната прогноза ", през 2019 година забавянето на растежа на международната стопанска система ще е по-осезаемо през настоящата година и малко по-ниско през 2020-а година, само че в средносрочен интервал повишаването на международния Брутният вътрешен продукт ще остане устойчиво, предвижда финансовото министерство.

Забавянето на растежа на европейската стопанска система през 2019-а година е предстоящо, само че Министерството на финансите отбелязва, че интернационалните финансови институции удостоверяват в своите прогнози, че през 2020-а година европейската стопанска система, а също по този начин и еврозоната, ще имат по-висок стопански напредък, спрямо настоящата година.

Министерството на финансите ревизира надолу прогнозите си за напредък на международната стопанска система през тази година до 3,1% (от 3,5% проелтна прогноза), само че увеличи едва прогнозата за напредък на Европейски Съюз - до 1,6% (от 1,5%), като в това време ревизира едва упованията са международния и европейки напредък през 2020-а година, надлежно до 3,5% (от 3,6%) и до 1,8% (от 1,7%).

Реалният напредък на брутния вътрешен артикул на България се форсира през първите шест месеца на годината до 4,1%, като по-високият растеж се дължеше главно на развитията през първото тримесечие, до момента в който през второто бе регистрирано закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт, идващо както от понижение на запасите, по този начин и от спад на износа. Вносът също регистрира намаляване, което обаче спомогна за образуване на позитивен принос на чистия експорт към растежа на Брутният вътрешен продукт. През втората половина на 2019 година финансово министерство чака повишаване на вноса, защото стопанската система се нуждае от импорт на първични материали, както и на потребителски и капиталови артикули. В резултат, растежът на Брутният вътрешен продукт се чака да се забави през втората половина на годината.

Въпреки това закъснение министерството на финансите продължава да предвижда, че Брутният вътрешен продукт на нашата страна ще нарасне през 2019-а година с 3,4%, като частното ползване ще остане главен мотор на напредък. Публичното ползване също регистрира мощно показване през първите шест месеца и ще има позитивен принос за растежа на Брутният вътрешен продукт за цялата сегашна година.

Очаква се икономическият напредък през 2020 година да се забави доста едва до 3,3% и да остане на това равнище през 2021 и 2022 година, като вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на Брутният вътрешен продукт по линия както на потреблението, по този начин и на вложенията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР