Българската икономика ще нарасне с 4,4% през 2021 г. Това

...
Българската икономика ще нарасне с 4,4% през 2021 г. Това
Коментари Харесай

МВФ с по-оптимистична прогноза за българската икономика през 2021 г.

Българската стопанска система ще нарасне с 4,4% през 2021 година Това предвижда Международният валутен фонд в последното издание на отчета си „ Световна икономическа вероятност “.

Предходната прогноза на МВФ за българската стопанска система бе за растеж от 3,6%. Същевременно с това прогнозата за растежа на брутният вътрешен артикул на нашата страна през идната година бе поправена надолу от растеж от 4,6% на подобен с 4,4%.

От фонда чакат инфлацията в страната ни да забави ритъм през тази година, след което да се форсира до към 2% през 2022 година Организацията предвижда спад на безработицата до 4,8% през 2021 година и до 4,4% през идната.

От МВФ чакат и по-силно възобновяване на международната стопанска система през 2021 година на фона на фона на разпространяването на ваксини против COVID-19, само че предизвестяват за „ обезсърчаващи провокации “ на фона на неравния достъп до препаратите, предава Си Ен БИ Си.

Организацията предвижда растеж от 6% на международната стопанска система през 2021 година, откакто през януари очакваше възобновяване с 5,5%. За 2022 година фондът предвижда растеж на международния БВП с 4,4%, откакто по-рано залагаше на подобен с 4,2%.

„ Дори на фона на огромна неустановеност по отношение на посоката, в която ще върви пандемията, изходът от тази здравна и икономическа рецесия става все по-видим “, разяснява основният икономист на МВФ Гита Гопинат.

Поредният кръг от фискални тласъци в Съединени американски щати, смесен с по-широкото разпространяване на ваксини по света, направиха организацията по-уверена за представянето на международната стопанска система през тази година.

„ Независимо от това, вероятностите съставляват някои обезсърчаващи провокации, свързани с разликите в скоростта на възобновяване, както на международно равнище, по този начин и в границите на обособените страни. Потенциалът за трайни стопански вреди от рецесията също остава съществено предизвикалтество “, добави Гопинат.

От МВФ чакат растеж от 5,1% на брутният вътрешен артикул на развитите стопански системи през тази година, като за Съединени американски щати прогнозата е за напредък на Брутният вътрешен продукт с 6,4%. От организацията чакат стопанската система на Еврозоната да нарасне с 4,4%, а тези на Германия, Франция и Италия – надлежно с 3,6%, 5,8% и 4,2%. За Обединеното кралство прогнозата е за възобновяване на стопанската система с 5,3%, а за Япония – с 3,3%.

Фондът чака общият БВП на разрастващите се стопански системи да нарасне с 6,7% през 2021 година, като при Индия скокът ще бъде с 12,5%. За Китай се предвижда напредък от 8,4%.

 „ Неравенството в приходите в границите на страните евентуално ще се усили, защото младите служащи и тези с релативно по-ниска подготовка, не престават да са по-силно наранени от рецесията освен в развитите, само че и в разрастващите се пазари и стопански системи “, предизвести Гопинат, като добави, че по-ниските равнища на претовареност при дамите утежняват неравенствата.

По тази причина от МВФ предлагат държавните управления да продължат да се концентрират върху даването на фискална поддръжка, изключително за здравните си системи.

„ Без спомагателни старания да се даде обективен късмет на всички хора, неравенствата в стандарта на живот сред другите страни може да се разширят доста, а продължаващата от десетилетия наклонност за понижаване на бедността в международен мащаб може да се обърне “, сподели Гопинат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР