Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст

...
Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Има рекорден ръст на преките чуждестранни инвестиции

Българската стопанска система се развива добре, сега виждаме рекорден растеж на директните задгранични вложения. Това съобщи в „ Здравей, България ” министърът на стопанската система Богдан Богданов.

„ Близо 7 милиарда лв. са вложенията за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, съпоставено със същия интервал на 2022 година ”, съобщи Богданов. Той разяснява и капиталово желание за произвеждане на части за електроавтомобили в размер на 600 млн. лв., което се чака да бъде осъществено през 2024 година „ Отчитаме съответните параметри, терените, на които може да се реализира ”, съобщи министърът.

Богданов регистрира, че през последния месец са утвърдени още 6 предпочитани  проекта, 4 от които в Северна България. „ Имаме вложения в Плевен, Разград, Шумен, Търговище, предпочитани планове от над 100 млн. лева Това са вложители, които към този момент са в България и развиват своя бизнес сполучливо ”, съобщи Богданов.

По думите на министъра България ще дава помощ за капиталови планове до оптимално позволените прагове от страна на Европейска комисия – % въз основата на размера на финансовите разноски. „ В взаимозависимост от района – сред 30% и 60% страната би могла да даде помощ, с цел да покрие финансовите си разноски съответният вложител ”, сподели Богданов.

Според министъра България е конкурентоспособна макар неналичието на работна ръка. Затова в тази тенденция е улеснен достъпът до пазара на труда на жители от трети страни. „ 40-50% от тези фрагменти стартират работа тук и в следствие отиват да работят в друга страна от Европейски Съюз, това е проблем на нашето законодателство, което би трябвало да променим ”, съобщи Богданов.

Той подчертава, че към 100 000 души могат да бъдат непосредствено ангажирани в България. В дълготраен проект приходите би трябвало да се покачват, с цел да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, разяснява министърът. По думите му България е една от първите страни по растеж на приходите. Целта е равномерен спад на инфлацията, сподели Богданов.

Министърът съобщи, че има нанесени вреди от 1 млн. лева на „ Ел Би Булгарикум ” поради погрешно ценообразуване на артикули. „ Виждаме артикули, които са продавани под себестойност, на контракти, които са сключвани с избрани хранителни вериги, което е много притеснително ”, съобщи министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР