Българската икономика продължава да се разширява и през четвъртото тримесечие

...
Българската икономика продължава да се разширява и през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Отчитат ръст на БВП на България и в края на 2023 г.

Българската стопанска система продължава да се уголемява и през четвъртото тримесечие на 2023 година, само че растежът ѝ се забавя. В интервала от октомври до декември брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 1,6% на годишна база и с 0,5% по отношение на третото тримесечие на предходната година съгласно сезонно изгладените данни по експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). През третото тримесечие растежът на годишна база беше 1,8%, през второто - 2%, а през първото - 2,4%.
На годишна база през четвъртото тримесечие на 2023 година брутната добавена стойност нараства с 0,2%. Крайното ползване записва растеж от 3,1%, а бруто образуването на главен капитал се усилва с 4,2% спрямо година по-рано по сезонно изгладени данни, регистрира статистиката. Износът на артикули и услуги понижава с 1%, а вносът на артикули и услуги спада с 5,4%.
На тримесечна база в периода от октомври до декември брутната добавена стойност се усилва с 0,2%. По детайли на крайното потребление причина за записания стопански растеж е нарастването на крайното ползване с 1,1% по отношение на предходното трето тримесечие.
Според експресните оценки на Национален статистически институт за четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП в номинално изражение доближава 51,055 милиарда лв.. Реализираната добавена стойност е над 44,444 милиарда лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР