Българската икономика отчита малко по-нисък ръст (3.2%) в сравнение с

...
Българската икономика отчита малко по-нисък ръст (3.2%) в сравнение с
Коментари Харесай

ЕК: Очертаващата се глобална криза влияе на българската икономика

Българската стопанска система регистрира малко по-нисък растеж (3.2%) спрямо планувания през есента на предходната година (3.5%). Това сочи икономическата прогноза на Европейската комисия. Според Брюксел повода за спада е основно по-слабия експорт.

Тенденциите в националната стопанска система бяха по-положителни. Увеличаването на заплатите продължи да подтиква растежа на частното ползване, а възобновяване при потреблението на капиталовото финансиране от Европейски Съюз даде подтик на растежа в вложенията. Данните от изследването сочат възходящи поръчки и по-висока продуктивност, което допуска, че растежът на Брутният вътрешен продукт ще се възвърне през идващите тримесечия.

Вътрешното търсене беше главният мотор на растежа през 2018 година и се чака да остане такова и през 2019 и 2020 година Затягането на пазара на труда и спомагателните нараствания на възнагражденията в обществения бранш следва да обезпечат непрекъсната поддръжка за частното ползване през тази година. Очаква се също частните и обществените вложения да останат мощни, с помощта на ниската рента и финансирането от Европейски Съюз.

Като цяло растежът на действителния Брутният вътрешен продукт би трябвало да нарасне до 3,6% през 2019 година и да резервира новото си и през 2020 година Сегашният модел на напредък допуска относително едва влияние от външни шокове. Очаква се износът да докара до умерено възобновяване. Рисковете за икономическите вероятности главно произтичат от опцията за по-слабо търсене на главните експортни пазари.

Ценовият напън се усили през 2018 година Като цяло общата инфлация доближи 2,6% през 2018 година Това се дължи на повишението на цените на силата, до момента в който мощното вътрешно търсене и увеличението на непреработените цени на храните прибавят инфлационен напън. Въпреки поддръжката за мощно търсене и високия растеж на заплатите, инфлацията се чака да спадне до 2,0% през 2019 година, основно вследствие на базови резултати. След това тя би следвало да се успокои още повече - до 1,8% през 2020 година

Въпреки това, темпът на напредък в Европейския съюз остава над междинния за зоната (1.9%). 

Брюксле признава, че е налице висока степен на неустановеност. Експертите сматат, че евентуалната опасност за стопанската система е спадът на китайската стопанска система и напрежението сред Вашингтон и Пекин. Китайската стопанска система може да се забави по-рязко от предстоящото, а международните финансови и доста от бързо разрастващите се пазари са податливи на внезапни промени в световното чувство за риск и упованията за напредък. По-малките и небогати страни може да понесат по-трудно следствията.

За Европейски Съюз Brexit също продължава да бъде източник на неустановеност. Комисарят за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис изрази опасения във връзка с връзката сред банките и страната, както и устойчивостта на дълга. Перспективата, обвързвана с безредно излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз, води до спомагателна неустановеност. Отчитането на тези възходящи опасности е единствено част от работата. Останалата е обвързвана с подбирането на вярната композиция от политики, като улеснение на вложенията, удвояване на напъните за провеждането на структурни промени и опазване на рационалните фискални политики.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР