Българската икономика няма да бъде разтърсена от сериозни кризи през

...
Българската икономика няма да бъде разтърсена от сериозни кризи през
Коментари Харесай

2020: Не се очакват тежки шокове за българската икономика

Българската стопанска система няма да бъде разтърсена от съществени рецесии през идната година. Такава прогноза направиха участниците в годишния стопански конгрес „ България и светът в развиване: Трансформация 2020 “, проведен за осма поредна година от списание „ Мениджър “. Вицепремиерът Томислав Дончев, Мениджър на годината 2019 Светла Несторова, икономистът проф. доктор Даниела Бобева и финансистът Владимир Каролев направиха преглед на отиващата си 2019 и споделиха отзиви и прогнози за ролята на бизнеса, стопанската система и страната по три съществени тематики: промяна, непоклатимост или неустановеност и капитали.

Не се чака огромна рецесия през 2020 година, нито пък ще е от вида на тази от 2008 година, предвижда Владимир Каролев. Българската стопанска система е доста по-адаптирана към международната стопанска система и в този смисъл, като цяло, бизнесите ще преминат през този интервал без разтърсвания. Единствената неустановеност съгласно него би могла да пристигна от незнайни все още политически решения.

Абсолютен оптимист за икономическата 2020 е и Светла Несторова. Има една наклонност на повишаване на потреблението, която е позитивна и ще се форсира, задава се и взрив при потребителското кредитиране, тъй че, чака ни доста добра година на обороти, възходящо ползване и прочие, заключи Несторова. Дори и забавянето на европейската и международната стопанска система няма да се отрази на българската.  Колкото и да сме експортно насочени и мощно свързани с немската стопанска система, ние сме прекомерно дребни и затова, няма да ни се отразят, счита още тя. По нейно мнение, единствените опасности, от които би трябвало да се тормозим, са свързани основно с възходящата световна неустойчивост.

По-консервативна в упованията за идната година е проф. доктор Даниела Бобева. „ Не чакам радикални положителни промени за бизнеса, само че в случай че влезем в чакалнята на валутния механизъм ще бъде нараснал кредитния рейтинг на България, което ще е положителната вест за идната година “, разяснява тя. Бизнесът има все по-малко запас да влага, за сметка на растящите работни заплати от 2015 година насам, уточни Даниела Бобева. Това е фундаментален проблем, който е обвързван и с финансовата ни система, добави още проф. Бобева.
10-3.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР