Българската икономика нараства с 4.8% на годишна база през второто

...
Българската икономика нараства с 4.8% на годишна база през второто
Коментари Харесай

Българската икономика нараства с 4.8% през второто тримесечие

Българската стопанска система нараства с 4.8% на годишна база през второто тримесечие на 2022 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 година покачването е с 1.1%.

Годишни промени

През второто тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт се усилва с 4.8% по отношение на второто тримесечие на миналата година, а брутната добавена стойност нараства с 5.3%.

Крайното ползване записва растеж от 5.3%, до момента в който бруто образуването на главен капитал (инвестициите) понижава със 7.3% на годишна база, съгласно сезонно изгладените данни.

Износът на артикули и услуги се усилва с 11.8%, а вносът на артикули и услуги нараства с 18%.

Тримесечни промени

През второто тримесечие на 2022 година по отношение на предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 1.1%. Брутната добавена стойност също нараства също с 1.1%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през второто тримесечие на 2022 година причина за записания стопански растеж по сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие е нарастването на крайното ползване с 1.1% и на износа на артикули и услуги с 3.3%.

Стойност на Брутният вътрешен продукт

Експресните оценки на Национален статистически институт за второто тримесечие на 2022 година демонстрират още, че номиналната стойност на брутния вътрешен артикул на страната доближава 38.302 милиарда лв..

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2022 година е 33.303 милиарда лв..

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване със 76%, което в стойностно изражение възлиза на 29.108 милиарда лв.. През второто тримесечие на 2022 година вложенията са в размер на 8.948 милиарда лева и заемат 23.4% условен дял в Брутният вътрешен продукт.

Външнотърговското салдо е позитивно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР