Българската икономика е на 49 място в класацията за световна

...
Българската икономика е на 49 място в класацията за световна
Коментари Харесай

БГ икономиката е най-конкурентната на Балканите, казват от Давос


Българската стопанска система е на 49 място в класацията за международна конкурентоспособност, съобщи БГНЕС, базирайки се на класацията на Световния стопански конгрес /СИФ/.

През 2019 година България се изкачва с две позиции в влиятелния рейтинг, включващ 141 страни от целия свят. Нейният резултат е 64,9 точки.

Българската стопанска система е по-конкурентоспособна от множеството стопански системи в нашия район. Страната ни е с две места пред Румъния, която е 51. Също по този начин ние се представяме по-добре от Гърция /59 място/, Турция /61 място/, Хърватия /63 място/ Сърбия /72 място/, Черна гора /73 място/, Албания /81 място/ и Македония /82 място/.

Тази година най-конкурентоспособна стопанска система в света има Сингапур, който се изкачва от второ преди всичко, измествайки миналогодишния водач Съединени американски щати. От първата петица на водачите отпадат Германия и Япония, на техните места влизат Хонконг и Нидерландия. Първата петица оформя Швейцария. На останалите места от шесто до десето са: Япония, Германия, Швеция, Англия и Дания.

Една от характерните черти на тази ранглиста е, че тя не прави оценка нормите на закона и процедурите, както е в класацията на Световната банка, а взима под внимание субективната оценка на вложителите за капиталовия климат.

СИФ прави класацията от 1979 година, включените в нея 141 стопански системи съставляват 99% от международния Брутният вътрешен продукт. Изследването установи, че десетилетие след международната финансова рецесия множеството стопански системи към момента се намират в цикъл, който се характеризира с невисок напредък на производството.

Икономиките, които влагат в преквалификация на работната мощ и укрепването на инфраструктурата, най-добре ще устоят на световното закъснение.

„ Държавите, които в своята икономическа политика слагат акцент върху инфраструктурата, знанията, проучванията и развиването са по-успешни от тези, които се концентрират единствено върху обичайните фактори на напредък ”, акцентира проф. Клаус Шваб, създател и президент на Световния стопански конгрес в Давос.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР