Българската икономика е много добро състояние в момента, въпреки негативните

...
Българската икономика е много добро състояние в момента, въпреки негативните
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит

Българската стопанска система е доста положително положение сега, макар отрицателните прогнози. В последна сметка тя се показа чудесно м.г., продължава да се показва добре и в този момент и вътрешното ползване не е спаднало, макар инфлацията и упованията то да спадне. Расте и експортът доста добре - това съобщи в ефира на Българска национална телевизия служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

По думите на Никола Стоянов, служебното държавно управление ще внесе в новия парламент предлагането си за бюджет за тази година, само че към този момент Народното събрание ще реши по какъв начин да работи.

" Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% недостиг на база на нараснала събираемост, която е към 20% по отношение на предходната година, макар този висок експорт, който действително води до това, че по-малко Данък добавена стойност влиза в бюджета. Но на база на решенията на парламентите от м.г. има 30% по-големи разноски. Правим всичко допустимо по отношение на сивия бранш, тъй че да увеличим събираемостта. Също по този начин доста деликатна и консервативна политика във връзка с разноските на държавната администрация, тъй че и това ни разрешава от 1 юли да вдигнем пенсиите с 12%, да повишим учителските заплати, само че за тях към момента не е решено с какъв брой. На за администрацията, която цялата м.г. не е получавала нарастване, ще има 10% нарастване ", изясни министър Стоянов.

Никола Стоянов не предвижда дали ще има бъдещо болшинство, което да одобри бюджета, само че изрази вяра да има въпреки всичко такова.

По отношение на бизнеса, съгласно него, сега доста компании нямат задоволително фрагменти и се оплакват от качеството и образованието.

Министърът се похвали, че са съумели да спрат растежа на цените, само че не са постигнали да тръгнат надолу.

" Това, което следим към този момент четвърта седмица е, че цените падат на едро. Цените на дребно не се покачват. Това, което виждаме сега на рафта в магазина е, че не порастват цените, че има доста промоции, само че това не ни задоволява. Ние желаеме трайно понижение на цените ", изясни Стоянов.

Законът за таван на надценките сега е на публично разискване, след което ще се одобри от Министерския съвет и ще бъде импортиран в Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР