Българската федерация по шахмат, която Силвио Данаилов успешно успя да

...
Българската федерация по шахмат, която Силвио Данаилов успешно успя да
Коментари Харесай

Още проблеми за българския шах заради Федерацията...

Българската федерация по шахмат, която Силвио Данаилов сполучливо съумя да съсипе има задължения освен към страната, само че и към Международната централа ФИДЕ и Европейския шахматен съюз, което стопира българските състезатели от присъединяване в най-престижните интернационалните надпревари и ги оставя без коефициент ЕЛО, пишат сътрудниците от Novsport.com.

БФШ, като страна към момента членка на ФИДЕ, дължи 4000 евро за обслужване и пресмятане на ЕЛО и още 22 000 евро на Европейския шахматен съюз, присъдени от Арбитражния съд в Лозана (Швейцария).

Както е известно България беше изхвърлена от структурите на Европейския шах, само че към момента няма дефинитивно решение за международния.

Етичната комисия на ФИДЕ е изпратила ново предупредително писмо до нашата федерация, защото разпоредбите на интернационалната организация към длъжниците са извънредно прецизни. Реакция от наша страна за в този момент обаче няма.

В устава на ФИДЕ категорично е посочено, че федерация, която е просрочила заплащания с шест месеца, не се обслужва от Секретариата и не може да кандидатства или да провежда събития на ФИДЕ. Федерация, която е просрочила заплащания с две години пък краткотрайно се изключва.

Всяка година на 31 декември финансистът на ФИДЕ изброява на интернет страницата на централата страните, за които се смята, че са в просрочие повече от шест месеца. България попада в този лист.

До погашение на просрочените отговорности играчите от тези федерации не могат да вземат участие в събития на ФИДЕ, които са под егидата на Комисията, отговаряща за Световните шампионати и Олимпиадата или Комисията, отговаряща за събитията, както и на континентални надпревари, които са квалификации за горепосочените надпревари.

Това на процедура значи, че нашите шахматисти нямат право да вземат участие в тези съревнования. Дали те въпреки всичко българите ще бъдат позволени до тях е въпрос на решение на съответните комисии във ФИДЕ.

Отново съгласно устава на ФИДЕ Континентите федерации могат да изискват от Международната федерация да приключи обслужването на членуваща федерация, която има просрочие по отношение на континента.

За отправяне на настояването би трябвало да бъде взето решение по време на съвещание на Континенталния съвет, след което да се препрати на секретариата на ФИДЕ.

При това състояние ранглистите на федерацията ще бъдат оттеглени на датата на идващото издание на ранглистата, а останалите услуги ще бъдат прекъснати три месеца след приемането на уведомлението в Секретариата.

Федерация, която е просрочила заплащания с шест месеца, не се обслужва от Секретариата и не може да кандидатства или да провежда събития на ФИДЕ.

Припомняме, че през вчерашния ден пък Министерството на младежта и спорта разгласи, че дава 7-дневен период на Българската федерация по шах да възвърне непозволено изразходвани 2 097 461,43 лева.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР