Българската федерация по борба определи европейският шампион Кирил Милов за

...
Българската федерация по борба определи европейският шампион Кирил Милов за
Коментари Харесай

Кирил Милов бе определен за борец №1 на България за 2022 година

Българската федерация по битка дефинира европейският първенец Кирил Милов за герой №1 на България за 2022 годината, като 25-годишният играч получи наградата си персонално от президента на БФ Борба Христо Маринов по време на стилно празненство в хотел " Рамада ".

През този сезон националът ни в категория до 97 кг на класическия жанр завоюва още сребърен орден от международното състезание в Белград, Сърбия.

" За първи път спечелвам тази премия и съм доста горделив. Не мога да дефинира кой връх през тази година беше максимален за мен, само че най-емоционалният бе от международното състезание. Дни преди този момент изгубих татко си, все пак съумях да намеря сили и да взема оценката. От достижението си на европейското също съм доста горделив, тъй като станах първи без да дам точка на противниците си. За следващата година предстоят още веднъж европейско и с международно състезание, което ще бъде и първа олимпийска подготовка. Първите петима взимат квота за игрите в Париж. Надявам се да съм измежду тях. Не обичам да приказвам преди огромно съревнование, тъй като имам горчим опит, все нещо ми се случва.... Но няма невъзможни неща! ", показа Милов.

Тройката допълват Едмонд Назарян, който става №1 в Европа при юношите в класическия жанр, взе още сребро на европейското и на международното при мъжете, както и Тайбе Юсеин, №1 в Европа.

В топ 10 място откриха още:
4. Евелина Николова, 2 място на Екологичен потенциал
5. Миглена Селишка, 2 място на Екологичен потенциал
6. Ахмед Батаев, 3 място на Екологичен потенциал в свободния жанр
7. Айк Мнацаканян, 3 място на Екологичен потенциал в класическия жанр
8. Георги Вангелов, 3 място на Екологичен потенциал в свободния жанр
9. Рамазан Рамазанов, 3 място Екологичен потенциал в свободния жанр
10. Калоян Атанасов, 1 място на Екологичен потенциал за кадети в свободния жанр. Атанасов получи и наградата за най-перспективен млад играч.

За най-хубав треньор пък бе избран Братан Ценов, който се върна на поста селекционер на мъжкия ни народен тим по класическа битка. Негови подгласници са старши треньорът на женския народен тим Петър Касабов и Валентин Ангелов, ментор на мъжкия внушителен отбор по свободна битка.

По време на церемонията бяха отличени и клубовете, като в класическия жанр първи е отборът на ЦСКА, в свободния жанр – АСК " Сливен ", а при дамите - " Бургас ".

Отличени бяха и най-хубавите съдии за годината – Димитър Чифудов, Незялко Кирезиев и Диян Аврамов.



Днес бе празнувана и 90-годишнина на българската битка. Десетки олимпийски, международни и европейски първенци уважиха церемонията. Сред тях бяха двукратният олимпийски отличник Петър Киров, носителят на всички трофеи от огромни шампионати Георги Мърков, огромният Александър Томов, триумфирал пет пъти на международния и на европейския връх и доста други. Наградата на първия ни международен първенец в свободната битка Петко Сираков пък получи един от синовете му – Наско Сираков.

Всички те получиха първокласен сборник, събрал историите на всичките 95 първенци. Автори са спортните публицисти Хари Латифян, Георги Куситасев, Георги Петков и Иво Бързаков. Изданието е от 2 тома от по 320 страници с богат илюстративен материал и статистика.

За всички тези 90 години българската битка е спечелила 790 медала, от които 227 златни, 283 сребърни и 280 бронзови оценки.

Успехите на българските борци обаче не стопират дотук. На 8 декември европейската шампионка от 2020-а Мими Христова и Георги Вангелов, пети от олимпиадата Токио 2020, отпътуват за Съединени американски щати за присъединяване на международната купа в Коралвил, Айова, Съединени американски щати (10-11 декември).



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР