Българската държавна газова компания Булгаргаз ще подпише споразумение с турската

...
Българската държавна газова компания Булгаргаз ще подпише споразумение с турската
Коментари Харесай

Булгаргаз подписва с турската Боташ за достъп до газопре...

Българската държавна газова компания " Булгаргаз " ще подпише съглашение с турската държавна енергийна компания " Боташ " (BOTAS) за достъп до терминалите за полутечен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, оповестиха от държавната пресслужба. Това ще се случи на следващия ден по време на гала в Гранитна зала на Министерския съвет.

Документът ще бъде подписан на следващия ден от управленията на Булгаргаз и BOTAŞ в наличието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.

Споразумението ще е за период от 13 години.

На 1 януари в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на енергетиката съобщи, че съглашението сред България и Турция " на процедура е контрактувано ". В края на предходната година Христов съобщи, че чака резервираният потенциал на терминалите за ВПГ да доближи 1 милиарда куб. м годишно.

След подписването министър председателят Гълъб Донев ще организира среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат разисквани и други благоприятни условия за съдействие в областта на енергетиката сред България и Турция.

На 3 януари, вторник, от 14.00 часа на " Дондуков " 2 президентът Румен Радев ще организира среща с министъра на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез.

Срещата е в продължение на договореностите за развиване на двустранните връзки в областта на енергетиката, реализирани при срещата на българския държавен глава Румен Радев с турския му сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември м.г. Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на съдействието сред България и Турция, включително доставка на природен газ и нови партньорства, ще са измежду тематиките на диалога на следващия ден на " Дондуков " 2.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР